Hírek

2017.04.05. 19:10

Hová dobjuk a fémhulladékot?

Székesfehérvár - Ezentúl a sárga gyűjtőedényekbe dobhatóak a háztartásokban összegyűlő fémhulladékok is.

Majer Tamás

Czentár Ottó a Depóniától elmondta, a paneles körzetekben kihelyezett több mint 200 sárga, eddig csak műanyaggyűjtésre használatos edénybe dobhatók már a fémhulladékok is, a konzerv- és sörösdobozok, sőt a mosószeres és kozmetikai flakonok is. Ez nem állítja új feladat elé a csalai telep válogatóit, hiszen a családi házak kukáiban most is együtt gyűjtik ezeket.

Czentár Ottó a csalai hulladékkezelő telepen
Fotó: a szerző

A korábban kint lévő, kifejezetten fémgyűjtésre szolgáló konténereket kénytelenek voltak visszahívni, mert a kidobott fémhulladéknak gyakran lába kélt. A műanyag és a fém közös gyűjtése megoldhatja ezt a problémát.

Az alapvetően remekül működő műanyaggyűjtésről szólva elmondta még Czentár Ottó azt is, hogy két véglettel találkoznak: vannak, akik a műanyag közé csak a PET-palackot dobják, s vannak, akik a rossz kerti széket is oda gyömöszölik be. Ezért nem győzi hangsúlyozni, e szelektív kukákba kizárólag csomagolási hulladék dobható. További kérésük, hogy mind a palackokat, mind a sörös dobozokat tapossuk laposra.

- Levegőt nem szeretünk szállítani - utalt a helytakarékosság fontosságára.

Nem csak a családi házaknál mehet egy helyre a fém és a műanyag
Fotó: a szerző

Növekszik az üveggyűjtő edények száma is Székesfehérváron, jelenleg ötvenet kezel a szolgáltató, de a bevásárlóközpontok tárolói tovább növelik e mennyiséget.

Nyolc depóniás üveggyűjtő már benzinkúton van. Ezek számát is növelni szeretnék. Ez azért fontos, mert az éjjel és nappal egyaránt elérhető üveggyűjtők használata óhatatlanul üvegcsörömpöléssel jár, ami zavarhatja a közelben élők nyugalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!