Hírek

2017.03.31. 18:10

Feloszlatta magát a pusztavámi képviselő-testület

Pusztavám - Március 29-én, rendkívüli testületi ülésen, 7:0 arányban - immár törvényesen - feloszlatta magát a pusztavámi képviselő-testület. Vajon mi vezetett idáig?

Nédó Géza

Talán soha annyi érdeklődő nem volt Pusztavámon a frissen felújított házasságkötő teremben, mint március 29-én. Napok óta nyílt titok volt, hogy a helyi képviselők többsége és Lisztmayer János független polgármester között megromlott a viszony. Mint ismeretes, 2016 májusa óta a polgármester komoly betegséggel küzd, olyannyira, hogy tolószékbe kényszerült. Munkáját Stettner Attila (független) alpolgármester vette át. Lisztmayer János 2016 utolsó negyedévére - orvosainak köszönhetően - olyan állapotba jutott, hogy tolószékben ugyan, de bejárt és ma is bejár az önkormányzathoz, fogadóórát is tart.

A testületi ülés előtt figyelmeztette a jelenlévőket, hogy a témához csak a helyi képviselők szólhatnak hozzá. Így is történt. Az igen nagyszámú érdeklődő fegyelmezetten hallgatta végig a pro és kontra érveket.

Mint említettük, a döntés megszületett: a képviselők minősített többséggel az önfeloszlatás mellett döntöttek. Lisztmayer polgármester ezen a ponton nem rekesztette be az ülést, hosszasan taglalta, hogy a képviselők többsége rosszul döntött. Előtte is egy nagy kérdés lebegett: miért is történt így a dolog? Mi vezetett idáig? A legutóbbi helyhatósági választások óta több mint 2 év telt el, sokáig úgy tűnt, hogy a két oldalra szakadt testület békében és nyugalomban tudja feladatát végezni. Nem így történt. Lisztmayer János önmagát független polgármesternek vallja. Tény, hogy évtizedekig a Márkus-hegyi bánya szakszervezeti elnöke volt, ugyanakkor a régi dolgokkal senki nem foglalkozott. A képviselők többsége polgári értékeket vall, a „lázadók" közül Zombó Norbert és Frey Szabolcs fideszes, a többiek nem tagjai a kormányzópártnak, de szimpatizálnak vele. Mindez azt jelentette volna, hogy a minőségi többséggel rendelkező oldal bármikor „sakkban" tarthatta volna Lisztmayer Jánost és Stettner Attila független képviselőt.

A legutóbbi pusztavámi testületi ülésre sokan eljöttek. Nem véletlenül: az emberek kíváncsiak, mi történt és vajon mit hoz a jövő? Fotó: Nédó Géza

A polgármestert betegségéért mindenki sajnálta, s azért szurkolt, hogy teljesen felépüljön. Lisztmayer János lelkierejének nagyságát bizonyítja, hogy a múlt év utolsó harmadában már teljes értékű munkát tudott végezni.

Viselkedésével azonban olyan hangulatot teremtett házon belül és házon kívül - s ezt már Pintér István társadalmi alpolgármester osztotta meg hallgatóságával a március 29-i rendkívüli ülésen -, hogy az „ötök" úgy döntöttek, nem hajlandóak tovább elviselni az autokratikus vezetési stílusú polgármestert. Döntésüknél sokat nyomott a latban az a tény, hogy a testület írásos anyagot soha nem kapott meg időben, márpedig csak akkor tudnak érdemben dönteni, ha tudják, miről is kell dönteniük. Talán még ennél is fontosabb az „ötök" szerint, hogy nem működött a házon belül az információáramlás. Lisztmayer János válaszában egyenként igyekezett cáfolni az ellene felhozott „vádakat". Meggyőződése, hogy a feloszlatás mozgatórugója a hosszabb betegeskedése, így alkalmat látott arra a testület öt képviselője, hogy eltávolítsák Pusztavám község éléről - mondta. Ez ellen több képviselő is tiltakozott, nem a betegségével volt baj szerintük, hanem emberi kvalitásaival. Amennyiben a képviselők - folytatta Lisztmayer - nem kapnak megfelelő mennyiségű információt a munkájukhoz, törvényben meghatározott módon, írásban kell fordulniuk a polgármesterhez, ami nem történt meg. Sem szóban, sem írásban. Továbbá kifejezték egyet nem értésüket a stratégiai célokkal - mondta Lisztmayer.

Zombó Norbert: Nem tudjuk elfogadni a képviselő-testület működésével kapcsolatos polgármesteri kommunikációt

Lisztmayer János: Az egyéni érdek képviselete kerekedett felül a testületben a községért vállalt munka és alázat helyett

Mi is ez a stratégiai cél? Mint ismeretes, Pusztavám nemrég kilépett a Kistérségi Társulásból. Zombó képviselő ezt nehezményezte, mondván, így több lehetőségtől esik el a település. Lisztmayer azzal vágott vissza, hogy „te is megszavaztad". És ez így folytatódott jó sokáig.

A lényeg azonban mégis csak az, hogy a képviselők többsége nem óhajt a jövőben Lisztmayer János polgármesterrel együtt dolgozni.

A fennálló törvények értelmében az új polgármester és képviselő-testület választását a köztársasági elnök írja ki. Legkorábban májusban járulhatnak az urnák elé a pusztavámiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!