Hírek

2017.03.10. 09:13

Félezer éve így hívják - ünnepel Pázmánd

Pázmánd – Fontos év az idei a pázmándiak életében: mert noha a vaskor óta lakott a település, az államalapítás idején pedig maga István király ajándékozta a vitéz lovagoknak, mai nevén 500 éve létezik. Színes programokkal készülnek ezért 2017-ben.

S. Töttő Rita

Pázmánd földje évezredes titkokat őriz: a leletek szerint már a vaskorban is éltek itt emberek, később a római hadi út szelte keresztül, majd pedig a rómaiak alkotta közösség élte itt mindennapjait. Majd pedig megérkeztek a magyarok... Hont és Pázmány vitéz lovagok kapták meg a területet I. Istvántól. A történelem viharai nem kerülték el ezt a festői települést sem.



Fotó: E. Várkonyi Péter

Az írásos emlékek szerint 1517-ben már Pázmánd néven volt ismert, mégpedig úgy, mint a Buzlay család tulajdona. Ezt követően kézről kézre adták, tulajdonosa gyakran változott, a neve azonban már nem. Ezért is ünnepelhet idén a község, amely történeti, helytörténeti és régészeti kiállításokkal, gasztronómiai témájú eseményekkel, pázmándi mesterségek, hagyományok, népszokások bemutatásával tölti meg az ünnepi esztendőt. Az események megszervezésében a helyi civil szervezetek és a Szent István Múzeum is részt vállal. Virányiné Reichenbach Mónika polgármester már izgatottan várja a jubileumi programsorozat első állomását, a március 14-i sportcsarnok átadót, valamint a jótékonysági bált. És a többi fontos eseményt:

– Idén, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan további 500 fát ültetünk a településen, később a családok fáit is elültetjük, új logót tervezünk, valamint készíttetünk egy fából készült szobrot, melyet a település fontos helyszínén szeretnénk elhelyezni az év folyamán – árulta el a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!