Hírek

2017.01.12. 18:35

Nem félünk a péntek 13-tól

Székesfehérvár - A babonás embernek számos dolgot kell észben tartania, akár szó szerint is értve: a péntek tizenharmadika sokak szerint balszerencsés.

Szanyi-Nagy Judit

Egy városi legenda szerint 1307. október 13-án, pénteken adta ki a tömeges letartóztatási parancsot IV. Fülöp francia király a templomos lovagok ellen. Bár a történelmi adatok igazak, bizonyíték nincs arra, hogy péntek tizenharmadika ennek köszönheti rosszhírét. A babona eredete inkább kulturális, hiszen mind a pénteket, mind a tizenhármas számot félelem övezi: Jézust nagypénteken feszítették keresztre, az utolsó vacsorán és a viking mitológia egyik háborújában pedig egyaránt tizenhárman vettek részt. Azonban a két időpont kombinációját egy 1907-ben megjelent, a korában nagy népszerűségnek örvendő, Thomas W. Lawson által írt regény tette lehetővé. Ugyanis a Péntek 13 című könyv főszereplője egy olyan bróker, aki a babonákra építve robbant ki egy Wall Street-i tőzsdepánikot - így erősítve a köztudatban a péntek tizenhárom balszerencsés mivoltát.

Farkas István pszichológus Fotó: FMH

A babona napjainkban is megőrizte vezető szerepét: az erre épülő film mellett - elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban - gyakran előfordul, hogy inkább szót sem ejtenek a rizikós dátumról vagy számról. Vannak olyan hotelek, melyekben nincsen tizenharmadik emelet vagy szobaszám, de az amerikai légierőnek F-13-as típusjelzésű vadászrepülőgépe sincs. A kulturális alapokat az is alátámasztja, hogy a kelet-ázsiai országokban, például Japánban, Kínában és Tajvanon a tetrafóbia, avagy a négyes számtól való félelem dominál. Természetesen a mi babonáinknak is vannak szakkifejezései : a triszkaidekafóbia a félelem a tizenhármas számtól, míg a paraszkevidekatriafóbia konkrétan a péntek tizenharmadikától való félelmet jelenti. Ez azonban valójában irracionális.

A fekete macska „hatásáról” igencsak megoszlanak a vélemények: sokaknak például egyenesen a szerencsét jelenti Fotó: Molnár Artúr

- Szeretnénk a dolgokat, jelenségeket megmagyarázni, szeretnénk, ha a világ kiszámítható és megmagyarázható lenne, ha a veszélyeket elkerülhetőbbé tudnánk tenni - válaszolja Farkas István pszichológus a hiedelmek létezésével kapcsolatos kérdésünkre. - A babona azért lehet jó, mert biztonságosabb és kiszámíthatóbb élet megteremtését teszi lehetővé az adott egyén számára. Ugyanis, ha betartok bizonyos szabályokat, az azt jelenti, hogy én magam tehetek azért, hogy jobb életem legyen. Azonban gyakran más félelmek húzódnak meg az értelmetlennek tűnő fóbiák mögött. A félelem a tizenhármas számtól - vagy konkrétan a péntek 13-ától - az egyik legelterjedtebb hit, amely tényleg sok emberben gyökeret verhet - valóságalapja viszont kevésbé van.

Mindezek ellenére hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a rossz történés és az adott nap között ok-okozati összefüggés van.

- Ha olyan esemény történik velünk, amely valamelyest kapcsolódik egy másik eseményhez, akkor akár indokolatlanul is összekötjük azokat. Az pedig a konformizmusunkból adódik, hogyha sokan megerősítenek bennünket az összefüggés létezésében - egy negatív esemény péntek 13-án -, akkor végképp igaznak véljük a tömegek által közvetített elméletet - árulja el a pszichológus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!