Hírek

2017.01.09. 19:45

Lepjük meg a tolvajokat!

Budapest, Fehérvár - Megváltozott a tolvajok között legkelendőbb autómárkák sorrendje, jó hír, hogy kevesebb kocsit loptak, lopnak el.

Házi Péter

Ha megjelenik egy autólopási statisztika, a „dobogóra" felkerülő márkák tulajdonosai azonnal pánikba esnek, és elrohannak a legközelebbi szakemberhez, szereljen be valamilyen holtbiztos riasztót.A rossz hír az, hogy teljes biztonságot garantáló eszköz nincs, a jó viszont az, egyre javulnak az autólopási statisztikák: tíz évvel ezelőtt hét és fél ezer autót loptak el, 2015-ben már csak 2400 gépkocsi tűnt el a rendőrség adatai szerint. Az elmúlt évről még nincs végleges statisztika, de valahol ezerkétszáz körül állhat meg az elvitt autók száma.

Az általunk megkérdezett szakemberek szerint a tolvajok szinte bizonyosan otthagyják az autót, ha valami „meglepetés" éri őket, például nem találják a rejtett kapcsolót, vagy a motor egy beépített automatikának köszönhetően leáll. A váltózárral sem babrálnak szívesen.

A statisztikák szerint évről évre kevesebb autót lopnak el, ám annak, aki így látja viszont az autóját, nehéz meggyőző adatokat mutatni Fotó: FMH illusztráció

A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület elkészítette a leginkább lopott autótípusok listáját 2016-ra vonatkozóan. Ezt a sort a Ford vezeti 19 százalékkal, a Volkswagen második 12 százalékkal, a Toyota, a Renault és a BMW pedig tíz-tíz százalékkal osztozik a harmadik helyen, legalábbis a lopott kocsikat kereső autóvadász weboldalra érkezett bejelentések alapján.

Fejér megyében, amint arról mi is beszámoltunk, 2016 elején mintha rászálltak" volna a tolvajok a Fordokra, a városban el is terjedt a pletyka, megrendelésre" lopják különösen a Focusokat. A tavalyi év első feléig elkészült Fejér megyei autólopási statisztika szerint egyébként valóban ebből a típusból kötötték el a legtöbbet: az összesen ellopott 27 autó közül nyolcat. Öt Renault és négy Opel gazdája is hiába kereste a megszokott helyen az autóját, azoknak szintén lába kelt.

A megyei listán BMW-ből hármat kötöttek el, ezen kívül például egy-egy Audit, Volkswagent és érdekes módon egy Daihatsut is elvittek.

Egész éves lopási statisztika még országos összesítésben sincs, ám a harmadik negyedév hivatalos rendőrségi adatai, amelyeket egy autós honlapnak sikerült megszereznie, elég beszédesek. Ezek alapján országosan is a Ford a legkelendőbb" a tolvajok között (ennek nyilvánvalóan az is az oka, hogy ebből a márkából igen sok fut): hatvankét darabot loptak el az említett időszakban.

Nem hisz az elektronikai védelem mindehatóságában Kloiber László: a szakember szerint a mechanikai védelem az egyik legjobb tolvajriasztó, ha meglátja a bűnöző, inkább olyan autót keres, amelynél nem kell az olyan időrabló dologgal vesződnie, mint a váltózár Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Országos szinten a Volkswagen áll a dobogó második fokán 47 meglovasított példánnyal, harmadik pedig a Skoda 32 autóval. Ez azért is érdekes, mert egy éve még csak a 8. helyen állt ez a márka. A Suzuki viszont érdekes módon a harmadik helyről visszacsúszott a hatodikra, pedig nem lett kevesebb darab ebből a márkából.

Összességében azonban mégiscsak pozitív a kép, ugyanis tíz évvel ezelőtt hét és fél ezer autót loptak el, addig 2015-ben már csak 2400 gépkocsi tűnt el a rend-őrség adatai szerint. Az elmúlt évről még nincs végleges statisztika; az első félévben 835 kocsit köröztek, ehhez 320 további körözés jött a harmadik negyedévben.

A statisztika és az eltűnt kocsi

A mai napig bennem van az a tíz évvel ezelőtti pillanat, amikor a Suzukimat nem találtam a parkolóban. Ja, tényleg, a másik utcába parkoltam - villant fel bennem, de azonnal rájöttem: nem, sajnos ez nem igaz. Abban az utcában és azon a helyen álltam meg, ahol most semmi sincs. Három hónappal később, egy Balaton melletti falu határában, szétfűrészelve kaptam vissza a kocsimat. A statisztikáknak azóta nem hiszek.

 

Vinkelman István

Rajnai Róbert

Kloiber László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!