Hírek

2017.01.09. 13:28

Akinek csak lehet, meleg helyet biztosítanak

Székesfehérvár - Igazán hideg napok járnak, a hajléktalanok közül is kevesebben bírják kint huzamosabb ideig.

Bokros Judit

A múlt héten, még az igazán kemény mínuszok beállta előtt a Kríziskezelő Központ teajáratát kísértük el, amely azoknak a hajléktalanoknak igyekszik segíteni némi adománnyal (tea, szendvics, takaró), akik nem hajlandók bemenni a szállóra. Az elmúlt hétvégi farkasordító hideg azonban talán közülük is rávett egyeseket arra, hogy igénybe vegyék a központ valamelyik szolgáltatását.

Zsabka Attilától, a kríziskezelő vezetőjétől mindenesetre hétfőn megtudtuk: mind a nappali melegedő, mind az éjszakai menedékhely forgalma megnőtt, utóbbi helyen vasárnap éjszaka 68 főt számoltak össze az átlagos 50-55 fő helyett. A központnál arra számítanak, hogy ez a szám a napokban inkább emelkedik, hiszen ilyen hidegben talán azok is bemennek majd, akiket eddig nehezebben tudtak megszólítani. Az úgynevezett sátrasok, vagy a zárt kertekben élők biztosabban át tudják vészelni a nagyobb hideget is.

A Kríziskezelő Központ nappali melegedőjében, 8 és 18 óra között is többen fordultak meg az elmúlt hideg napok során Fotó: Molnár Artúr

– Az utcai szolgálat szociális munkásai tudomásom szerint hét embert hoztak be az elmúlt három napban. A munkatársak folyamatosan ügyeletben vannak, bármikor lehet hívni őket, az egész megye területéről. Amennyiben a kint élő hajléktalan elfogadja a segítő szándékot, az elhelyezés lehetőségét, akkor az utcai szolgálat révén be tud jönni a központba.

Aki magától is képes erre, azt szintén fogadjuk. A lényeg az, hogy meleg helyen tudjuk elhelyezni az embereket – mondta el Zsabka Attila, és hozzátette: kihűlésről nem kaptak értesítést a napokban.

A Kríziskezelő Központ Sörház tér 3. szám alatti nappali melegedőjében reggel 8 és délután 6 óra között tartózkodhatnak az emberek. Ezután nyílik az éjjeli menedékhely, ami 36 férőhelyes. Ám a nappali melegedőt sem zárják be, adott esetben 20-25 ember is elfér a lerakott szivacsokon. Így próbálják átvészelni a téli időszakot. Illetve, van még két lakókonténer, ezekben összesen tizenegyen vannak.

Itt kifejezetten utcás embereket fogadnak, akik nem akarnak bemenni a tömegszállásra. Megvannak azok az emberek, akik célzottan, személy szerint, rendszeresen bemehetnek a konténerekbe – tájékoztatott Zsabka Attila.

Sokan érkeznek tehát ezekben a hideg napokban, de a központnál arra törekednek, hogy – például pót szivacsokkal – minél több embert tudjanak fűtött helyiségben elhelyezni.

Az utcai szolgálat telefonszáma, ha valaki ellátatlan hajléktalant lát: 06/20/957-94-10.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!