Hírek

2016.12.21. 15:40

Karácsony szállodában

Fejér megye - Egyre többen döntenek úgy, hogy a karácsonyi ünnepeket nem az otthonukban, hanem inkább wellness szállodákban töltik.

Laci Patrícia

Karácsonykor az a szokás általában, hogy mindenki otthon tölti az ünnepeket a szeretteivel. Ám vannak olyan emberek, akik a hagyományokra nemet mondanak, s a lakásuk melege helyett egy teljesen más környezetben karácsonyoznak. Ez a tendencia már évek óta tart, az idei ünnepeken is egyre több lesz a vendég a hazai szállodákban, mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a köztévé egyik műsorában, közölte az MTI.

A szakember szerint Budapesten elsősorban külföldi vendégek, vidéken pedig főként magyarok töltik az ünnepeket.

A családok mellett az egyedül élő idős párok közül is többen utaznak el egy másik városba karácsony idején, az ünnepeket pedig wellness szállodában töltik Fotó: shutterstock

A hír nyomán megkerestük az egyik velencei wellness szálloda igazgatóját, Sívó Rolandot, ők vajon mit tapasztalnak az ünnepi időszakban?

- Abszolút eltolódott a kereslet a szállodák irányába karácsony idején. Jelenleg szenteste 90 százalékos a telítettségünk, december 25-ére pedig már telt házasak leszünk. Körülbelül 95 százalék a belföldi vendég. Inkább a távolabbi megyékből érkeznek hozzánk ünnepelni, sokan jönnek Budapestről, illetve vidéki, nagyobb városokból is. A magyar vendégeket nagy arányban a családok, illetve azok az idősebb párok teszik ki, akik már csak ketten vannak. Mellettük nagyobb társaságok, rokonok is úgy gondolják, hogy karácsonyra kiválasztanak egy szállodát, és inkább ott ünnepelnek - mondta Sívó Roland.

A wellness szálloda vezetője szerint a kényelem az oka annak, hogy egyre kedveltebbek a hotelek karácsonykor. Sívó Roland azt tapasztalta, a vendégek igényei megnőttek az évek alatt. Így olyan dolgokat kérnek az emberek általában, amelyeket az otthonukban is meg tudnak teremteni, például a vendégek közel 25 százaléka már élt a karácsonyfa bekészítés lehetőségével. Emellett az ünnepi ételeket is elvárják a vendégek, szívesen esznek például a halászlét, a töltött káposztát.

- Történt egy igen érdekes változás idén nálunk, ugyanis most először előbb teltek meg a foglalások karácsonyra, mint szilveszterre - tette hozzá Sívó Roland.

Az egyik székesfehérvári hotel és étterem ügyvezető igazgatója, Ritter Judit arról beszélt, hogy idén még tudatosabban adták le karácsonyi foglalásaikat a vendégek.

- Nagyjából szeptemberben megindultak a foglalások, s októberben már nem voltak üres szobák a karácsonyi időszakra nálunk. Jönnek hozzánk visszatérő vendégek, de sok lesz a fővárosi is. A karácsonyi vendégeink 90 százaléka magyar, de Szlovákiából is jönnek érkeznek még szilveszterre is.

Általában nagyobb családok, illetve párok szállnak meg, sokan kisebb gyerekekkel érkeznek. Vannak, akik kértek karácsonyfát a szobájukba, de gyertyát nem vihetnek fel magukkal a balesetveszély miatt. A két ünnep között is nagy a foglalások száma, érkeznek még családok, de céges rendezvények is lesznek - mesélte Ritter Judit, aki az éttermükkel kapcsolatos tapasztalatait is megosztotta velünk:

- Az éttermi vendégeink már hetek óta lefoglalták 25-re vagy 26-ra az asztalukat, de sokan vannak olyanok is, akik hazaviszik az ételt tőlünk. Szenteste is sokan esznek majd nálunk.

Ritter Judit szerint a december vége nagyon húzós" időszak a szállodában, komoly rohamra számítanak, ezért mindenki dolgozik, ám január elejétől kicsit megpihenhetnek majd.

Tarlós Edit

Lipták István

Papp Lászlóné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!