Hírek

2016.11.02. 19:45

Vigyázzon mit posztol!

Az éremnek két oldala van, tartja a mondás, ez az örök igazság a közösségi oldalakra is vonatkozik. A túlzásba vitt posztolásnak megvannak a veszélyei: de vajon mik is ezek? Utánajártunk!

Laci Patrícia

Amiről nem posztoltál online, az valójában meg sem történt - biztosan sokan hallották már ezt a mondatot, amely egyébként tökéletesen tükrözi, mennyire mindennapjainkká vált a közösségi oldalak használata. Bár ezeknek a portáloknak meg vannak az előnyei, például fel tudjuk venni a kapcsolatot rég nem látott ismerősökkel, de sajnos hátrányokkal is rendelkeznek. Pokó Istvánt, az egyik fehérvári információbiztonsági cég fejlesztési igazgatóját kérdeztük, mégis mik a hátulütői annak, ha túl bizalmas információkat osztunk meg magunkról a közösségi oldalunkon.

- A kiposztolt adataink kikerülnek az ellenőrzésünk alól, ennek a veszélye még akkor is fennáll, ha éppen a legszigorúbb adatvédelmi beállításokat alkalmazzuk, például csak az ismerőseink láthatják profilunkon a tartalmakat. A megosztott személyes adatainkra akár a kiberbűnözők is vadászhatnak, a rólunk összegyűjtött információkat pedig személyiséglopásra használhatják fel. A fotók feltöltésével is érdemes vigyáznunk. Sajnos előfordulhat, hogy a privát képünk valamilyen idegen oldalon vagy hirdetésben jelenik meg - mondta a szakértő.

A megosztási kényszer és a lájkok utáni hajsza miatt olyan adatokat is kiposztolhatunk, amelyekkel később bajt okozhatunk   Fotó: Shutterstock

A felelőtlen posztolás hatással lehet a jövőnkre, Pokó István szerint bevett gyakorlatnak számít, hogy az állásokra pályázó személyek közösségi oldalait megnézik a munkákat felkínálók, így ki tudják szűrni, kik alkalmasak egy-egy poszt betöltésére. Azok a személyek, akik már dolgoznak valahol, nekik sem tanácsos túl sok információt megosztaniuk az interneten.

- A saját munkaadónkat is veszélybe tudjuk sodorni, hiszen ha a munkahelyünkkel kapcsolatban posztolunk ki bizalmas adatokat, akkor ezekből az információkból a versenytársak előnyt tudnak kovácsolni - figyelmeztetett a szakértő.

Pokó István úgy látja, a közösségi oldalaknak van egy másik rossz tulajdonsága, az pedig a lájkok hajszolása. Az állandó megosztási kényszer akár még a személyiség eltorzulásához is vezethet.

- Sokakra az jellemző, hogy a legelőnyösebb oldalukat szeretnék megmutatni posztjaik segítségével, talán azt akarják elérni, hogy ismerőseik irigyeljék őket. Ám ha valaki tényleg így viselkedik, nem a saját személyiségét fogja megmutatni közösségi oldalán, hanem egy idealizált személyét. Ráadásul a lájkok is értékmérőként funkcionálnak - osztotta meg velünk
véleményét a szakember.

Kíváncsiak voltunk egy átlagos közösségi oldal felhasználó véleményére is a témával kapcsolatban. Mezőfi Anita szerint sokkal könnyebben tudja a kapcsolatot tartani ismerőseivel, s egyszerűbben jut információkhoz, amióta rendelkezik profillal több közösségi portálon is, ám a lány csak óvatosan posztol.

- A felhasználók felelőtlenül használják az oldalakat. Elfeledkeznek olyan alapvető dolgokról, mint a profiljuk priváttá tétele, nincsenek tisztában a megosztásaik következményeivel. Olyan képeket, tartalmakat töltenek fel, amikre később nem lennének büszkék, nyitott könyv az életük. Tudatosabban kellene használni a közösségi oldalakat, nem pedig ész nélkül - mesélte Mezőfi Anita.

Pokó István szerint annak érdekében, hogy a jövőben ne okozzunk kellemetlenségeket magunknak posztjainkkal, gondoljuk meg kétszer is, milyen információkat osztunk meg az ismerőseinkkel. Ha egyik barátunk megjelölt bennünket egy olyan fotón, amely számunkra kínos, szóljunk neki, hogy távolítsa el a felvételt. Az adataink védelme érdekében használjuk a legmagasabb biztonsági beállításokat közösségi oldalunkon, emellett amikor belépünk a fiókunkba, érdemes élni a két lépcsős hitelesítési rendszerrel.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!