Hírek

2016.11.03. 22:02

Polgárpukkasztó sofőrök

Egyre inkább rájár a rúd a pimasz autósokra - a közösségi hálón két kattintásba se telik, és fenn van a fotójuk. De nem csak a nyilvánosság előtt vonják felelősségre a szemtelen autósokat, a rendőrséghez is rengeteg bejelentés érkezik.

Sebestyén Lilla

Egyre gyakrabban látni a közösségi oldalakon olyan feltöltött képeket, amik a szabálytalanul vagy éppen - finom kifejezéssel élve - a pofátlanul parkoló autósokat örökíti meg.

Nemrég az egyik polgárdi gyógyszertár előtt lencsevégre kapott gépjármű fotója keltett felháborodást a helyiek körében. A sofőr - figyelmen kívül hagyva a Várakozni és megállni tilos! táblát - teljes egészében felhajtott a járdára, és ott állította le autóját.

De ez csak egy eset a sok közül: lépten-nyomon belebotlik az ember hasonlóan polgárpukkasztó magatartásba, ha nyitott szemmel jár az utakon.

A minap kaptuk lencsevégre ezt a hanyagul ott hagyott gépjárművet is. A tulajdonosa, renitens módon legalább három parkolóhelyet foglal el, ezzel a viszonylag apró gépjárművel. Az már csak ráadás, hogy mindezt a kórház közelében műveli Fotó: Koppán Viktor

Az egyik legnépszerűbb közösségi portálon, még egy nyilvános csoport is alakult, ahová a felhasználók feltölthetik a bárdolatlan sofőrök produkcióit . A képek némelyike igencsak hajmeresztő, szinte azt sem hisszük el, hogy ilyen megtörténik, de vannak autósok, akik képesek kirakni az elakadás jelzőt, és megállni a felezővonalon, vagy elfoglalni három, mozgássérültek számára fenntartott helyet a hipermarket előtt.

De olykor nem a jólneveltség, sokkal inkább az ész hiánya mutatkozik meg egy-egy esetben.

Az, hogy ezeket a képeket egyre többen töltik fel az internetre, kétségkívül visszatartó erő.

Talán kétszer is meggondoljuk, hol és hogyan hagyjuk ott az autónkat.

Azonban, nem ez az egyetlen módja annak, hogy felelősségre vonjuk a pofátlan gépjárművezetőket.

A rendőrség sajtószóvivője, Sipos Mónika elmondta, mindenképpen az a célravezető, ha a lakosság az illetékes rendőrkapitányságnak jelzi a problémát, merthogy ezáltal indulhat eljárás.

Az állampolgárok által készített fényképfelvételek ugyanis, bár felhasználhatók az eljárásban, önmagukban az eljárás lefolytatására nem alkalmasak.

- A szabálytalan parkolás eseteit szabálysértési vagy közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a hatóság. Jogsértés észlelése esetén a rendőrség ismert telefonszámain bejelentést vagy feljelentést lehet tenni. A közösségi oldalakon következmény nélkül megoszthatók a szabálytalan parkolással kapcsolatos bejegyzések, (amennyiben azok személyiségi jogokat nem sértenek). Azonban a közösségi portálok tartalmát nem követi a rendőrség - tájékoztatott Sipos Mónika, aki azt is hozzátette: ilyen ügyekben rendszeresen érkeznek lakossági bejelentések és feljelentések a rendőrséghez.

Szerintem

Elképesztő, ami a város útjain történik. A kaotikus állapotoknak szerintem csupán egyik oka, hogy a közlekedésszervezés hivatali szakemberei kihagytak néhány kurzust a továbbképzéseken. Vastagon oka az áldatlan állapotoknak az is, hogy mi - autósok, bringások - nem tudunk közlekedni. Ha a közlekedési kultúra tantárgy lenne az élet iskolájában, mi fehérváriak nagy valószínűséggel megbuknánk.

Példát vehetnénk parkolás témában például a párizsiaktól. Ők úgy állnak egymás mögött az út szélén, hogy két autó között alig fér át egy gyalogos. Aki pedig nem így tesz, azt tán meg is verik...

Zsigó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!