Hírek

2016.11.18. 18:30

Rajtunk a világ szeme-NATO-parancsnokság a városban

Székesfehérvár - Ünnepélyes keretek között pénteken hivatalosan is átadták a Magyarországon települt NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit - NFIU) nevű parancsnoki egység bázisát Székesfehérváron.

Klecska Ernő

A 43 fős szervezet, amelybe a magyar katonák mellé az Egyesült Államok, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia is delegált tagokat, a Nagysándor József laktanya területén kaptak helyet. Az egység fő feladata a különböző nemzetközi hadgyakorlatok előkészítése, azok végrehajtásában való részvétel, valamint esetleges válsághelyzetek kialakulásakor megfelelő válaszlépések előkészítése, koordinálása.

Az átadáson több nagykövet is megjelent - középen, kalapban José Ángel López Jorrin spanyol, mellette pedig Colleen Bell amerikai nagykövet Fotó: Molnár Artúr

Simicskó István honvédelmi miniszter a megnyitón mérföldkőnek nevezte a parancsnokság létrehozását, ami tovább erősíti Magyarország szövetségesi elkötelezettségét a NATO-hoz.

Az egységben főleg magyar tagok lesznek, de más NATO-tagországokból is érkeznek katonák.

A politikus meggyőződésének adott hangot, hogy a parancsnokság létrehozásával erősödik Magyarország biztonsága. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország 1999. március 12. óta tagja a NATO-nak, azóta a magyar katonák sok hadgyakorlaton vettek részt a szövetségesek oldalán, ami komoly tapasztalati tőkét eredményez a Magyar Honvédség számára.

A 43 fős NFIU egység magyarországi parancsnoka - amint arról lapunk korábban részletesen beszámolt - Garas László ezredes lett.

Ernest J. Herold, a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkár helyettese kiemelte: az NFIU élő példa arra, hogy Magyarország milyen fontos szerepet játszik a NATO-ban, egyúttal megmutatja az ország jövőbeni szerepét is a szövetségen belül. Emlékeztetett arra, hogy hét hasonló parancsnokság már megnyílt Európában, ezek mindegyike hozzájárult a NATO-erők készültségének erősítéséhez.

- A hidegháború vége óta rendkívüli mértékben sikerült megnövelni az észak-atlanti szövetség készenléti szintjét, ennek egyik állomása az NFIU-k létrehozása - fogalmazott.

 

Salvatore Farina vezérezredes, a NATO összhaderőnemi parancsnokságának parancsnoka kiemelte: Magyarország stratégiai helyen fekszik, kulcsfontosságú a szövetség számára a kelet-nyugati keresztúton . Hozzátette: az új NFIU elem elősegíti majd a reagáló erők kijutását a műveleti területekre, felderítést, hírszerzést végez és előretolt információs központként segíti az egész NATO munkáját.

A 2014-es walesi NATO csúcstalálkozó egyik legfontosabb döntése a magas készenlétű erők létrehozása volt. Ezek rövid időn belül bevethetők azon NATO tagállamok területén, ahol a fenyegetettségi szint azt indokolttá és szükségessé teszi - lényegében ezek kiszolgálására jöttek létre NFIU egységek. A tegnapi átadón több nagykövetség is képviseltette magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!