Hírek

2016.10.11. 12:18

Valóban egy kemény tél elé nézünk? - Pataki Zita válaszolt

Fejér megye – A világhálót bejáró, napokban megjelenő hír, miszerint az utóbbi száz év legkeményebb tele lesz a következő, Pataki Zita meteorológus szerint egyáltalán nem biztos. Úgy véli, még a német szakemberek sem láthatnak előre hónapokat.

Sebestyén Lilla

Az utóbbi száz év legkeményebb tele következik – ez a hír járta be a napokban a világhálót.


Pataki Zita meteorológus elmondta, ha a télről beszélünk, maximum az esélyeket latolgathatjuk: hazánkban például húsz százalék a valószínűsége annak, hogy szenteste esni fog a hó Fotó: Shutterstock

Német meteorológusok az irgalmatlan hideg okát a légtömegek zavaros mozgásával hozzák össze. A hosszú távú előrejelzésük szerint januárban és februárban fogunk nagyon fázni – vélik.

Elena Volosiuk, a Fobos meteorológiai központ munkatársa úgy nyilatkozott:

– Az eddigi, délről érkező ciklonok havazást és viharokat eredményeztek, ezeket most sarkvidéki légtömegek követik. A légtömegek mozgását általában a naptevékenység befolyásolja. Jelenleg alacsony hőmérsékletek elé nézünk, de egyelőre korai lenne jégkorszakról vagy globális lehűlésről beszélni – vélekedik a szakember.

A hír forrását sajnos nem tudtuk visszakövetni, így nem tudni, hogy ezek az információk mennyire hitelesek, vagy hogy nem-e egy nagyobb cikk kiragadott sorai.

Pataki Zita meteorológus azt is elmondta: sajnos a világhálón megjelenő hírekből az sem derül ki, pontosan mire gondolt a Fobos munkatársa. Németországot, vagy esetleg egész Európát érinti ez a jóslat?

Kezdjük azzal, hogy mi, szakemberek sem látunk hónapokkal előre. Pontos előrejelzésekről maximum tíz nap távlatában lehet beszélgetni, az összes többi csak találgatás, amit az előző évek mérései és az éghajlat jellemzői alapján határozunk meg. Magyarország éghajlatából arra lehet következtetni, hogy enyhe telünk lesz, ami persze nem azt jelenti, hogy a következő hónapokban nem lesznek fagyosabb, hidegebb napok – magyarázza a meteorológus, aki szerint a német szakemberek jóslatának a beigazolódására körülbelül ötven százalék esély van, ami azt jelenti: semmi sem biztos, legalábbis a tél szempontjából.

Amit viszont lehet tudni, az a következő öt nap időjárásának alakulása:

Szerdán még borongós, felhős időre számíthatunk a megyében, de csapadék nem várható. A csütörtök is hasonlóképpen alakul, azzal a különbséggel, hogy olykor elő-elő bukkan, majd a Nap. A péntek és a vasárnap már jóval barátságosabb lesz: kimondottan melegre ugyan nem számíthatunk, de a felhők jó része elvonul. Szombaton azonban nagy valószínűséggel újra elő kell vennünk az esernyőinket: szürke, esős idő várható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!