2016.10.26. 15:50
Klasszikus őszi finomság - A dió nagy előnye az, hogy különféle módon felhasználhatjuk konyhánkban
Székesfehérvár - A piacon az egyik őstermelőnél felfedeztük az ősz nagy kedvencét, a diót, amelyet változatos módon felhasználhatunk az ételeinkben.
Nagy volt a forgatag tegnap a fehérvári termelői piacon. A gyümölcsök, zöldségek, s virágok mellett néhány asztalon még diószemek is díszelegtek, például Marika néni is árult a finomságból. Az idős hölgy már 30 éve viszi az áruit a piacra, a diói saját termesztések, a fái Zámolyon találhatóak. Elmondása szerint ez az év egyáltalán nem kedvezett a diónak, kevés volt a termés, ám sokan szeretik és keresik ezt a csemegét. Az őstermelő még egy tippet is adott nekünk:
- Amikor önmagában esszük a diót, azt tapasztalhatjuk, hogy kicsit beragad a fogaink közé vagy a szájpadlásunkra. Ám, ha a diót a sütőbe tesszük 5 percre 170 fokon, sokkal roppanósabb lesz, s nem fog ragadni, az íze is megváltozik. Fontos, hogy a sütő légkeveréses programon menjen.
A hölgy elmesélte, sok olyan vevője van, akik szívesen osztanak meg vele tippeket, a dióból többen is készítenek lisztet, belerakják salátákba, mások a spenóttal együtt használják fel az étket.
Marika néni végezetül azt tanácsolta, egyszer mindenképpen kóstoljuk meg a piros diót is, amely szerinte isteni finom.
Marika néni szerint, ha a diót berakjuk 170 fokon a sütőbe 5 percre, akkor isteni finom íze lesz
Fotó: Laci Patrícia
Burgonya/kg 130-250 100-140
Vöröshagyma/kg 149-198 130
Fokhagyma/kg 1500-1700 1300
Fejes káposzta/kg 148-159 150
Kelkáposzta/kg 199-398 350
Zöldség gyökér/kg 698-898 550
Sárgarépa/kg 148-228 150
Saláta/db 150-198 180
Paradicsom/kg 298-498 450
Paprika/kg 298-698 250-390
Cékla/kg 200-500 180
Karfiol/kg 298-399 279
Padlizsán/kg 498 500
Karalábé/db 138-150 130
Szőlő/kg 248-598 399-420
Alma/kg 280-598 220
Körte/kg 280-450 420
Banán/kg 348-399 350
Narancs/kg 398-498 330-490
Savanyú káposzta/kg 350-400 300
Tojás/db 25-45 33