Hírek

2016.10.11. 12:29

Keselyűk gyülekeztek Csókakő fölött

Csókakő - Október 1-5. között két fiatal fakó keselyű került távcső elé, először Fejér megyében, a Csókakői várnál, majd feltételezhetően ugyan ez a két madár töltött három napot a fővárosban, Budatétényben, egy lakótelepi fűtőmű kéményén - jelentette a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Kocsis Noémi

Miután a keselyűk október 3-án este még a kéményen üldögéltek, valószínű volt, hogy legkorábban másnap reggel kelnek csak útra. Ezek az óriási termetű madarak (és különösen a fiatalok) elsősorban a meleglevegő-"oszlopok" (termik) és a sziklafalak mentén felemelkedő légáramlatok emelőerejét használva szállnak fel.

Fakókeselyű (Wikipédia)

Másnap (október 4-én) reggel azonban esős, szeles, hűvös idő köszöntött a madarakra és a madarászokra, így a két keselyű csak további egy nap várakozást követően, 5-én 10:17-ker kelt útra - áll a MME közleményében.

Európában napjainkban négy keselyűfaj költ: a fakó keselyű, a barátkeselyű, a szakállas saskeselyű, valamint a dögkeselyű. A keselyűk egykor volt aranykora már régen, több mint kétszáz éve véget ért hazánkban, azóta ezek a hatalmas madarak nemhogy nem fészkeltek, de kóborlóként is ritka vagy rendkívül ritkán kerületek csak szem elé hazánkban. Köszönhető ez például annak, hogy a madárcsoport képviselői egész kontinensünkön megfogyatkoztak.

Miközben a két, Csókakő felett megfigyelt fakó keselyű hazafelé indult, október 5-én átrepült hazánkon egy jeladós szakállas saskeselyű, ami a faj első magyarországi előfordulását is jelentette egyben. A legspecializáltabb dögevőnek, az elsősorban csontokat és csontvelőt fogyasztó (ezeket magasról a sziklára dobva töri fogyasztható méretű darabokra) szakállas saskeselyűnek egyáltalán nem volt magyarországi előfordulási adata a múlt hétig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!