Hírek

2016.10.17. 17:42

Akiket nem sokszor látunk parádézni - a katonabúvárok

Székesfehérvár - A MH Összhaderőnemi Parancsnokság adott otthont hétfőn a 6. Országos Katonabúvár Találkozónak.

Klecska Ernő

A katonabúvárokról elég keveset tudunk, pedig mindegyik küldetésül kisebbfajta hősköltemény. A mostani találkozóval elérték - hangzott el -, hogy a megalakuláskor elhatározott célt, miszerint minden búvárállománnyal rendelkező alakulat laktanyájába ellátogassanak, meg is haladták, hiszen idén a búváralegységek irányítását végző szervezet ad otthont találkozónknak. A Magyar Honvédség búvár alegységei négy hazai helyőrségben állomásoznak, így már negyedik éve mindig más-más alakulat ad otthont e találkozónak.

A szakmai programok mellett hétfőn megnyílt a Búvármesterek című kiállítás is. A megnyitón Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezet elnöke kiemelte: a katonai búvárkodás története egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig nyúlik vissza. A két háború közötti és utáni dunai búvártevékenység volt a hőskor". Az Adriáról idővel a folyami hajózásra került át e tevékenység, a búvármester beosztás pedig került az állománytáblából. E kiállítás a legendás búvármestereknek kíván emléket állítani.

A honvédség több egységénél teljesítenek ma szolgálatot búvárok. A szárazföldi erők műszaki felderítőalegységei mellett, a műszaki csapatoknál, a Tűzszerész és Hadihajós Ezrednek különleges tűzszerészszázadában, de harci búvárok teljesítenek szolgálatot a különleges műveleti egységeknél és a felderítőknél. Az egykori Magyar Műszaki Kontingens búvárai kapták a feladatot, hogy a Bosznia-Hercegovinában a szétlőtt mostari Öreg-híd köveit emeljék ki a folyóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!