Hírek

2016.10.24. 11:30

Akár 150 ezerbe is kerülhet a parkolás, ha nem vagyunk bejelentve?

Székesfehérvár– Egyetlen kedvezményes lakossági bérletet vehetnek csak az albérletben lakók, akkor, ha a novembertől a fizetős zónába eső utca, tér szerepel tartózkodási helyként a lakcímkártyájukon. Ha nem, akkor a II. zónában legfeljebb 150 ezer, a III. zónában pedig 23 ezer forintba kerülő teljes árú bérletet vehetik meg. Jó hír viszont, hogy jövőre nem lesz díjemelés.

Házi Péter

Többségében már a  helyükre kerültek a parkolóautomaták abban a húsznál valamivel több utcában, amelyekben november 2-től fizetős lesz a parkolás. Amint érdeklődésünkre Márkus Tibor, a Városgondnokság parkolási csoportvezetője elmondta, október 10. óta már megvehetőek a lakossági bérletek az új zónákba. Természetesen nem 3100 forintot, hanem az évből hátralévő időszakkal arányosan, 560 forintot kell ezekért fizetni. Jó hír, hogy jövőre nem emelkednek a fizetős parkolás díjai a városban, így az érintett lakók már most megvehetik a jövő évre vonatkozó teljes bérletet is.

Többen érdeklődtek, mi lesz az albérlőkkel, élhetnek-e a kedvezményes bérlet vásárlásának lehetőségével, hogy ne kelljen 150 ezer forintért teljes árú bérletet vásárolniuk. Nos, a  helyi rendelet szerint albérlők esetében, ha az illető lakcímkártyáján tartózkodási helyként az az utca szerepel, ahová a bérletet szeretné megváltani, családonként egy autóra adnak ki éves bérletet. A parkolási csoport nem nézi, nem is nézheti az albérleti szerződéseket, ők tehát csak akkor adhatják ki a kedvezményes bérletet, ha a lakcímkártyán a már említett tartózkodási helynél szerepel a szóban forgó közterület. Aki pedig a saját tulajdonában él, az  lakásonként két kedvezményes bérletet válthat ki. Ha céges autóval szeretnénk a ház környékén megállni, akkor a cégnek igazolnia kell, hogy az illető jogosult az autó magáncélú használatára.

– A múlt csütörtök óta szórólapokat teszünk az autók szélvédőire, ezzel is szeretnénk a figyelmet felhívni, hogy hivatalosan november 1-től, a gyakorlatban viszont november 2-án nyolc órától már működni fognak az automaták és parkolási csoport munkatársai is ellenőrizni fogják, hogy érvényes jeggyel vagy bérlettel parkolnak itt az autósok. Néhány helyen még nem kerültek ki az automaták, de a szerelés midenhol befejeződik ezen a héten – tette hozzá Márkus Tibor, aki hangsúlyozta, a zónás parkolási rendszer bővítését lakossági és képviselői kérések miatt bővítette ki az önkormányzat, a a cél az, hogy a házak körül meg tudjanak végre állni az ott lakók.

Az uszoda parkolója is fizetőssé válik november 1-től, ugyanakkor egy ellenzéki javaslat alapján a közgyűlés úgy döntött, ezt a kérdést még egyszer megvizsgálják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!