Hírek

2016.09.21. 11:34

Több ezerrel nőtt az autók száma Fejérben - van megoldás?

Székesfehérvár – Szeptember 22-e Európa szerte Autómentes Napot tartanak. Célja a környezettudatosság erősítése.

S. Töttő Rita

A csütörtöki futóbiciklis, kismotoros felvonulással valószínűleg Székesfehérvár szervezi idén a legcukibb Autómentes Napot, melynek egyébként leglényegesebb célja, hogy az egyre nagyobb autós forgalom közepette egy akkora város is, mint Fejér megyeszékhelye képes maradjon élhető közeget biztosítani lakói számára. A környezettudatosság, a felelősségteljes, illetve fenntartható közlekedés részeként a gyalogosok, kerékpárosok és tömegközlekedéssel utazók lehetőségeinek fejlesztése szintén fókuszba kerül ezen a napon. 

Fejér megyében az elmúlt 10 évben majd 17 ezerrel nőtt csak a személygépjárművek száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis 2014-ben (ez a jelenleg elérhető utolsó adat) több mint 136 ezer autó üzembentartója élt Fejér megyében. Székesfehérváron ugyanekkor több mint 37 ezer autót tartottak fenn a városlakók, ami azonban nem sokkal – csupán kb. ezerrel - több, mint 10 évvel korábban. Sőt, vélhetően a gazdasági válságnak köszönhetően a székesfehérváriak körében egy időben jelentősen csökkent is az autóállomány, a legkevesebb, 35 ezer 310 a 2011-es esztendőben volt.



De ahogy erősödtünk, úgy lett egyre több ismét a személyautó is a városban. Ugyanez a tendencia egyébként az egész megyét tekintve is érzékelhető volt. Arra tehát mindenképpen számítani lehet, hogy még több autó közlekedik majd a városban (az országban), így a közlekedés fejlesztése komoly feladatot ró a közúthálózatok fenntartóira. S mivel Székesfehérvár hazánk egyik legnagyobb gazdasági központja, azaz az itt élők mellett mindennaposan jelentős számú munkavállaló és diák ingázik, közlekedik a városban, ezért s megyeszékhelyre ez fokozottan igaz. 

Nagy Zsolt, a közlekedési iroda vezetője ezért elmondta: a közlekedési feltételek folyamatos fenntartása, javítása fontos feladat, az utak, parkolók és járdák felújítására az önkormányzat minden évben jelentős saját forrást fordít a Saára Gyula-program keretében, valamint pályázati és állami forrásokat is bevonnak. 

- Kiemelt fejlesztés az elkerülő út befejező szakasza, amelyet nyáron vehettek birtokba az autósok, a következő években pedig az Intermodális Közlekedési Központ megvalósítása a cél – hangsúlyozta, ahogy azt is: az uniós forrásokból is jelentős összeget fordítanak útfejlesztésre, mindent megtesz a város, hogy elkezdődhessen a déli összekötőút megvalósítása, valamint tervezik a Liget sor, a Berényi út II. üteme és a Vásárhelyi út felújítását. És ezek csak a nagyobb fejlesztések. 


Az Autómentes Nap apropóján egyébként épp nem csak az autósokra kell feltétlenül gondolni, hanem a tömegközlekedőkre is: Székesfehérváron például tervben van egy elektromos kerékpárbérlő rendszer kialakítása, amelyről épp csütörtökön számolnak be. A vonatokon pedig mindenki ingyen utazhat ezen a napon, ha van érvényes forgalmi engedélye, tehát egyébként autózik. Sőt, a biciklisek szeptember 22-ig egy héten át ingyen szállíthatják a kerékpárjaikat a vonatok kijelölt helyein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!