Hírek

2016.09.17. 15:55

Fülöp herceg le sem tagadhatja

Székesfehérvár - Szórakoztató és interaktív volt az idei Civil Nap, melyet a fehérvári Városház téren rendeztek meg szombaton.

B. Kiss László

A megyeszékhely civil szervezeteinek bemutatkozását, megismertetését szolgáló Civil Nap régebbi múltra tekint vissza. A megreformálása azonban  csak pár éve kezdődött – mondta el lapunknak Pisch Norbert, az Art Kulturális Egyesület vezetője. (Az egyesület az önkormányzattal közösen rendezte az eseményt.)

Fotó: Molnár Artúr

Míg korábban a résztvevők  legfeljebb csak szórólapokat hoztak, most kulturális produkciók, illetve bemutatók, interaktív eszközök vagy éppenséggel gyerekjátékok színesítették a Civil napot.

Amikor a délelőtti eső után a helyszínen jártunk éppen az előszállási állami gondozott fiatalok adtak elő vadnyugati táncokat, amikor pedig távoztunk, akkor meg  az Osteporosis klub tagjai tartottak tornabemutatót, melybe megpróbálták bevonni a nézőket is.

A számos fehérvári civil szervezet standját nézve a Fehérvári Kézműves Egyesület standjánál fékeztünk le, amikor megpillantottuk a Hidvégi Miklós népi iparművész névtábláján,  hogy ő valójában budapesti illetékességű.

Az Osteporosis klub tornabemutatója a civil napon
Fotó: B. Kiss László

Egy ismerőse biztatására csatlakozott az egyesülethez – mondta el kérdésünkre válaszolva –, így ugyanis az egyesület nem maradt bőrös nélkül.

Hídvégi Miklós 60 éve van a szakmában. Eredetileg szíjgyártónak tanult, de amikor a hatvanas évek szinte kiirtották az országban a lovakat, bőrdíszművesnek „nyergelt át",  hogy stílusosan szóljunk. Pénztárcákat, női táskákat készített.  Később a lószerszám díszítésére szolgáló sallangok készítésével kezdett foglalkozni. 1979 óta zsűriztet,a népi iparművész címet is elnyerte – tudtuk meg tőle. Az elnevezés eredetét máig nem sikerült megfejtenie, ugyanakkor például egy 1932-ban kiadott szakkönyvben külön fejezet értekezik a sallangról.

A sallang is valójában hungarikum  - állítja Hidvégi Miklós, aki azonban kétszer is hiába próbálkozott azzal, hogy az  értéktárba fölvetesse azt.  A népi iparművész egy történetet is megosztott velünk a speciálisan magyar lószerszámmal, a szügyhámmal kapcsolatban, amelyet  Angliában és annak volt gyarmatain sem használnak.  Elmondta, hogy amikor a hetvenes években Erzsébet királynő férje, a lovas világszövetség akkori elnöke,  Fülöp herceg Magyarországon járt, vásárolt egy sallangdíszítéssel ellátott parádés lószerszámot. Fotó bizonyítja, hogy a következő évben a fogathajtó világbajnokságon az angol csapat tagjaként Fülöp herceg ezzel a magyar szügyhámmal szerszámozta föl a fogatát...

A Civil Napon kitelepült a Gyöngyvirág Természetbarát Szövetség is. Jelen levő tagjai valamennyien nyugdíjas hölgyek voltak. Ennek okát firtatva elmondták, hogy bár  fiatalok is szép számmal vesznek részt a túráikon az egyesület tagjainak 60 százaléka az idősebb korosztályból kerül ki. A fiatalok úgy látszik nem szeretik az egyesületi tagságból adódó kötelezettségeket – jegyezték meg. Az egyesület által szervezett sukorói tavaszköszöntő és nyuszitúrának egyébként 1164 résztvevője volt az idén,  és az augusztusi vértesi barangolásnak is csaknem háromszáz – tudtuk meg tőlük.

Címkék#civil nap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!