Hírek

2016.08.01. 17:55

Felkészülés az iskolára: nem olcsó mulatság

Székesfehérvár - Iskolatáskák, tolltartók, füzetek, s egyéb tanszerek sorakoznak már az üzletek polcain: de vajon mennyibe kerül a szülőknek a tanévre való felkészülés? Utánajártunk!

Laci Patrícia

Pár héten belül ismét gyerekzsivajtól lesznek hangosak az iskolák. Az üzletek már felkészültek a tanévkezdésre. A boltok polcain jelenleg is ott sorakoznak a tolltartók, az iskolatáskák, a füzetek, s egyéb kiegészítők.

A szülők közül már többen is megvették a sulis kellékeket, ám a nagy roham még várat magára.

- Jelenleg nem kezdődtek el a tanévkezdéshez köthető vásárlások. A csúcs augusztus 20-a után várható - tudtuk meg Maczelka Márktól, a bicskei központú üzletlánc szóvivőjétől.

- A vásárlók továbbra is árérzékenyek, de a mesékhez, filmekhez vagy éppen a sporthoz köthető design-termékekért hajlandóak többet fizetni - tette hozzá a szóvivő.

Idén nem változtak az iskolás kellékek árai a tavalyi évhez képest Győriné Vincze Andrea, az egyik székesfehérvári írószerbolt eladója szerint.

- A táskák olyan 6-7 ezer forinttól indulnak. A márkásabb darabokért akár tizen-, húszonezer forintokat is elkérhetnek a szülőktől. Egy olcsóbb tolltartó 1700 forintba kerül - mesélte az eladó.

Több szülő is tudatosan, előre megvásárolja a szükséges iskolai kellékeket, de a nagy roham augusztus második felében várható

Győriné Vincze Andrea úgy számolta, ha a szülők nem vásárolnak táskát a gyermeknek, akkor az iskolai kellékekért körülbelül 20 000 forintot kell fizetniük. Ebben a pénzösszegben benne van minden lényeges eszköz, a füzetektől kezdve a ragasztón át az olcsóbb kategóriájú tolltartóig. Táskával együtt viszont 30-40 ezer forint is lehet a számla végösszege egy gyermekre nézve.

Az üzlet eladója is észrevette, hogy az igazi roham még nem kezdődött el:

- Szerintem sokan megvárják a fizetéseket, illetve a beiskolázási utalványokat. Nagyjából a hónap közepén fognak sokan észbe kapni, hogy meg kell venni a felszereléseket. Egyes szülők apránként, elosztva szerzik be a tanszereket, így nem tűnik olyan nagy kiadásnak a tanévre való felkészülés.

Az iskolai kiegészítők mellett nem feledkezhetünk el a tankönyvekről sem, ezeknek az árát is megkérdeztük. A székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskola igazgatója, Schnee Zoltánné elmondta nekünk, hogy osztályonként eltérhetnek az árak:

- Sokat számít, hogy az adott évben kell-e a gyerkőcnek nyelvkönyv vagy atlasz. A tartósabb, több éven át használandó könyvek 1500 forint felett vannak, ilyenek például az atlaszok vagy egyes matematika kiadványok. Az árat az új tantárgyak bevezetése is befolyásolhatja.

Az alsó tagozatosok tankönyveiért a szülőknek már nem kell fizetniük, a kiadványok árát az állam állja.

- 12 000 forint a normatíva, tehát ennyit fizet ki az állam az ingyenes tankönyvekért a szülők helyett. Akinek meg kell vásárolnia a könyvcsomagot, neki az 16 000 forintba is kerülhet abban az esetben, ha a tanulónak szüksége van drágább kiadványra - emelte ki az igazgató.

Az augusztus végi tankönyvosztáson a szülőknek nem kell a pénztárcájukba nyúlniuk, a pontos befizetési határidő szeptember 15-e, csütörtök.

- Az ingyenes tankönyvre jogosult gyerekek a tanévnyitón vagy az első tanítási napon kapják kézhez a könyveket - tette hozzá az igazgató.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!