Hírek

2016.05.09. 09:17

Világcsúcsot döntene az erőemelő tűzoltó - Hat hete van arra, hogy felkészüljön a 275,5 kilogrammra

A kétszeres világkupagyőztes erőemelő tűzoltó három világcsúccsal büszkélkedhet már. Szűcs Attila most újra nagy dobásra – emelésre– készül. Már fehérvári színekben, Veszprémből átigazolt sportolóként döntene meg egy újabb világrekordot júniusban.

Buthy Lilla

Szűcs Attila többszörös magyar bajnok erőemelő kétszer nyert tűzoltó-olimpiát, hat évig volt a világ legerősebb tűzoltója száz kilogrammos súlycsoportban.

Eredményei között sorakozik még három európai bajnoki ezüstérem, egy világbajnoki és négyszeres világcsúcstartói cím, tavaly pedig a WPC szövetség egyhetes viadalán nyolc ország több mint háromszáz versenyzője közül világkupát nyert. Tavaly első helyen végzett súlycsoportjában az erőemelő magyar bajnokságon is Szerencsen. A tűzoltó zászlós, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletének munkatársa húsz éve már, hogy belevágott a súlyzós edzésekbe, élete első versenyén pedig 2001-ben vett részt.

Attila május elsejétől már székesfehérvári „színekben" vág neki a megmérettetéseknek. Az új környezet, új edzőterem és Sánta Tamás és Kozák Laci szakmai segítsége még motiváltabbá tette. Most legfrissebb terveiről mesélt, hiszen június 14-én, Gyulán úgy vág neki egy erőemelő Európa-bajnokságnak, hogy a világrekordnál lejjebb nem is adja. Most tényleg minden erejével ezen van.

– A 40 év fölöttiek kategóriájában akarok elindulni – kezdte az erőemelő tűzoltó.

– Ott van egy világcsúcs, a 275 kilogramm, amit megdöntenék, és persze a versenyt is szeretném megnyerni – mondta.

A kemény felkészülés utolsó heteiben már a fekvenyomásokon van a hangsúly, mint mondta, már a táplálkozására is nagyon oda kell figyelnie: a cél, hogy száz kilogramm alatt maradjon a testsúlya.

– Ilyenkor arra figyelek, hogy minél több fehérjét egyek, és minél kevesebb zsírt. Minden egészségtelen dolgot ki kellett iktatnom, most a zöldség, a hal és a csirke kapott központi szerepet az étkezésemben. Ezek kellő energiát adnak a nagy súlyokhoz, de nem hizlalnak – fogalmazott.

Az új kihívás annyiban tér el az eddigiektől, hogy korábban három gyakorlatot kellett csinálnia – fekvenyomás, guggolás, felhúzás –, és a legjobb eredményeket adták össze. Ha valamiben kicsit rosszabbul teljesített, másban még tudott korrigálni.

– Most csak fekvenyomás lesz. Ebben az egyben kell nagyot dobbantani. Nem lehet hibázni – tette hozzá a tűzoltó százados.

Még van hat hete arra, hogy felkészüljön a 275,5 kilogramm kinyomására. Attila tervei között a pihenés most nem szerepel. Teljes kapacitással erre a versenyre készül. Munkája mellett hetente négyszer, másfél–két órán át edz. Most – közösen lekopogva – elárulta, eddig megúszta a sérüléseket is, nem érte kellemetlen élmény az edzőteremben. Elmesélte, korábban szakadt mellizommal csinált végig egy versenyt, így lett első.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!