Hírek

2016.05.19. 11:52

Ingyenes és fizetős szekrények a diákoknak - Az iskola nem kérhet pénzt érte, külsős cég viszont igen

Székesfehérvár – Egyik oldalon a fizetős, másik oldalon az ingyenes szekrények – jelenleg így néz ki a helyzet az egyik fehérvári középiskola folyosóján. Már nem sokáig lesz meg ez a kettősség, ugyanis a szülők megdöbbentek: az eddig ingyenes szolgáltatás fizetőssé válásáról a boxokat biztosító cég tájékoztatta őket. Az iskola vezetése mit sem tudott erről.

S. Töttő Rita

Nem minden iskola épületében találhatóak olyan öltözőszekrények, illetve tárolásra alkalmas boxok, amelyeket az intézmény a diákok számára biztosítani tud. A tanulóknak azonban mégis csak szükségük van arra, hogy időnként elpakolják a dolgaikat – ezt a helyzetet kezelendő számos iskolában külsős cég biztosít szekrényeket a diákoknak, éves díj ellenében. Így van ez többek közt a Vasvári Pál Gimnáziumban is, ahol már 5 éve fizetnek évi 6 ezer forintot a diákok, illetve szüleik a cégnek, ha saját szekrényt szeretnének – árulta el megkeresésünkre Horváth József igazgató.

A Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola is ugyanettől a cégtől kapta egy évvel ezelőtt a szekrényeket, ám a diákok akkor ingyen jutottak a szolgáltatáshoz. Az iskola vezetése lehetőséget biztosított a cégnek, hogy elhelyezzék a folyosón a boxokat, amelyek az iskola saját szekrényei mellett kaptak helyet. Ám néhány hete a diákok jelezték az iskola vezetésének, hogy a cég levélben kereste meg őket azzal, hogy ha továbbra is szeretnének boxokat, akkor fizessék ki az éves közel 7 ezer forintos bérleti díjat.

Életkép a Széchenyi szakközépiskolában - itt kétféle szekrény van, eddig mindkettő ingyenes volt. Jövőre azonban már csak a sajátjuk lesz, mert bérleti díjat akart kérni a cég
Fotó: Koppán Viktor

Lapunk megkereste ez ügyben Horváth Lajos Zoltán operatív igazgatóhelyettest, aki elmondta: mit sem tudtak a cég elképzeléseiről egészen addig, amíg a diákok nem jelezték nekik a szolgáltatás fizetőssé válását. Megkeresésünk után pedig azonnali intézkedések történtek.

– Tavaly egy cég megkereste iskolánkat, hogy 60 rekeszig ingyen biztosítanak szekrényt a gyerekeknek, akiknek csupán regisztrálniuk kellett a cégnél. A hetekben derült ki számunkra, hogy a 2016/2017-es tanévben diákjaink már térítés ellenében vehetik igénybe a szekrényeket. Ezt azonban iskolánk nem támogatja, hiszen a szekrények kihelyezéséhez úgy járultunk hozzá, hogy ez tanulóink számára ingyenes lesz. Fontosnak tartjuk, hogy ne kérjen az iskola pénzt semmilyen formában diákjaitól, illetve az iskola területén elhelyezett szekrényekre külsős cég se, így értesítettük a céget, hogy a jövő tanévben nem tartunk igényt a szekrényekre ebben a formában, ezért a cég elszállítja azokat.

Azok a diákok, akik már kifizették a tavalyi díjat, visszakapják a pénzüket – tudtuk meg. A szekrénybérlés egyébként nem ismeretlen fogalom, számos iskolában alkalmazzák is, s nem ütközik a köznevelést és szakképzést érintő azon rendelkezésbe, mely szerint minden alapszolgáltatást ingyen kell biztosítani a tanulók számára – ezt már Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója árulta el a Fejér Megyei Hírlap számára.

Mivel a diákok nem az iskolával, hanem azon kívül, egy céggel kötnek szerződést, ezért az iskola nem is érintett ezekben az esetekben. Ez éppen olyan, mint az osztálypénz, amit az iskolák nem szedhetnek: a szülői munkaközösségek azonban igen, de ők is csak akkor, ha a szülők beleegyeztek s meghatározott feladatokra gyűjtik az osztályok számára a pénzt.

– Kizárólag az alapfeladatokon felüli dolgokért lehet pénzt kérni – tájékoztatott a főigazgató. Ilyen lehet egy múzeumlátogatás vagy egy nem kötelező kirándulás, de például a munkaruháért már nem kérhet pénzt az iskola.

Számos olyan iskola is van a megyeszékhelyen, ahol „alap" az ingyenes szekrény, ám ennek oka, hogy a boxok az intézmény saját tulajdonában vannak. Leginkább olyan intézményekben van erre lehetőség, ahol az épületet eleve oktatási intézménynek építették s így a tervezés folyamán is figyelembe vették az ilyen jellegű igényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!