Hírek

2016.01.14. 17:01

Még nem élesítették a KRESZ-vizsga mozgóképes kérdéseit

Idén már videókat is meg kell nézniük a KRESZ-vizsgákon a tanulóknak. Viszont ezt az újítást élesben még nem vezették be.

Laci Patrícia

Az idei évben már mozgóképes kérdésekkel is találkozhatnak majd a tanulóvezetők a KRESZ-vizsgákon.

Schneider Istvánné, a Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője elmesélte, hogy miért is volt szükség erre az újításra:

– Ez a fejlesztés nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vizsgázók élethűbb megjelenítésben értelmezhessék, ezáltal jobban megértsék az adott közlekedési helyzetet. Így jóval felkészültebben kerülnek ki a forgalomba, s a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra jelentős mértékben javulhat.

A tanulók régen csak képes illusztrációkkal találkoztak a gyakorló órákon és a vizsgákon, az idei évtől már jönnek a videók

Nem hoznak nagyobb változásokat az újfajta kérdések az elméleti vizsgákon:

– A filmbejátszások legfeljebb 10 másodpercesek. A kérdés megválaszolására rendelkezésre álló egy percen belül akár többször is lejátszhatóak. Viszont a válaszadásra ezeknél a kérdéseknél is csak egy perc áll rendelkezésre. Nem változik a vizsgán feltett kérdés darabszáma, pontértéke és a megfelelés ponthatára sem – mondta Schneider Istvánné.

Az új mozgóképes kérdések a mostani vizsgákon még nem bukkannak elő:

– A változást 2016. január 1-jétől az elméleti vizsgákon „élesben" még nem vezették be. A 2015. év végén a szakemberek körében végzett tesztelés tapasztalatai alapján jelenleg még az informatikai átállítások folynak. Országos, egységes bevezetés akkor történik meg, ha már minden tekintetben üzembiztosan működik az összes felület – tette hozzá Schneider Istvánné.

Az oktatóknak változó a véleménye az új kérdéstípusokról:

– Szerintem nem lesz különösebb gond a megújult KRESZ-vizsgával. Aki ismeri a szabályokat, számára semmit sem fognak nehezíteni ezek az újfajta kérdések – mondta Havasi László, az egyik székesfehérvári autósiskola vezetője, majd hozzátette:

– Az újonnan vizsgázóknak teljesen mindegy, hogy vannak-e videós kérdések vagy sem, mert nekik ez lesz már a természetes. Ez maximum az oktatóknak lehet furcsa egy kicsit. Mivel nekünk újra le kell vizsgáznunk minden évben.

Bartók Gyula, egy másik fehérvári autósiskola vezetője szerint viszont a mozgóképes kérdések nem tesznek jót a diákoknak:

– Mivel minden kérdésre egy perc áll rendelkezésre, ezek a videók pedig 6-10 másodpercesek, ezért időrabló. A vizsgázóknál pedig csak fokozza a stresszt. Hiába a valós helyzetet próbálja mutatni, azt vallom, hogy ezt a diákok tapasztalják meg a gyakorlati órákon, mert úgyis az lesz az igazi.

Kérdésünkre, miszerint az elméleti oktatást miben befolyásolja ez az újítás, mind a két oktató ugyanazt mondta:

– Kiadtak egy oktató cd-t, amin rajta vannak ezek a videók. Az órákon ezekből is lejátszunk majd a tanulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!