Hírek

2016.01.06. 19:07

Fecskendők a kuka mellett

Székesfehérvár – Egy olvasónk nemrég egy halom fecskendőt talált szétszórva egy szemetes mellett. A hasonló, gazdátlan s akár veszélyes hulladékok elszállításának módjáról érdeklődtünk.

Bokros Judit

Olvasónk egy decembervégi napon kislányával sétált, amikor az egyik szemetes mellett halomnyi szétszórt fecskendőre, injekciós tűre bukkant. A bontott és bontatlan csomagolású eszközök így elhagyva akár veszélyesek is lehetnek – vetette föl lapunkat megkeresve –, a kíváncsi gyerekek könnyen megfoghatják őket, ha a szülő nem elég éber. Vagy éppen ott sincs, amennyiben nagyobb gyerekről van szó.

A szemetes helyett a kuka mellett hevertek a fecskendők, tűk,amik egy arra járó, kíváncsi gyerekre veszélyt is jelenthettek volna Fotó: Olvasó

A fotó kapcsán kérdeztük a fehérvári önkormányzat környezetvédelmi irodájának vezetőjét, Kálmán Lillát : mit tegyen az, aki közterületen hasonló hulladékot talál? A válasz szerint a kézi szemetesek és a közterületek tisztántartása a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. köztisztasági csoportjának feladata. Így az illetőnek ilyen esetben feléjük kell bejelentést tennie, akár telefonon,akár e-mailben. Hozzátették azonban: amennyiben ezek az injekcióstűk, fecskendők egy társasházi kuka mellé lettek volna elszórva, akkor az önkormányzat helyi hulladékos rendelete alapján a társasház kötelezettsége és költsége a veszélyes hulladékok elszállíttatása.

Arról is érdeklődtünk,mennyire gyakoriak a hasonló esetek, bejelentések? Kálmán Lilla tájékoztatása szerint szerencsére nagyon ritkán, évente legfeljebb egy alkalommal kapnak ilyen jellegű veszélyes hulladékról értesítést. Legutóbb két évvel ezelőtt fordult elő. (Más kérdés, hogy szemétből lehet több,csak nem jelentik be, hanem ott hagyják a közterületen, aztán majd lesz vele valami – a szerk.) Az is fontos lenne persze,hogy kiderüljön, miként kerültrossz helyre a szemét, kihagyhatta ott maga után. Azeredet kapcsán azt tudtukmeg: a gyógyszertárakban és orvosi rendelőkben keletkező veszélyes hulladékok elszállítását komoly procedúra szerint kell dokumentálni és elszállítani. Így – fogalmazott a környezetvédelmi iroda vezetője – a megküldött fotón is látható hulladékok vélhetően otthoni használat után kerülhettek a közterületre. Ha a használt vagy netán bontatlan injekciós tű mellett nincsen lakcímkártya, egyéb, a hulladékot elhagyó személyére utaló dokumentum, akkor ismeretlen tettes által elkövetett hulladék elhagyásról beszélhetünk. Ebben az esetben a hulladéktörvény ide vonatkozó passzusa alapján a területtulajdonosának, kezelőjének, jelen esetben a Székesfehérvár üzemeltetési feladatait ellátó Városgondnokságnak kell intézkedni a hulladék azonnali elszállíttatásáról. Ezt veszélyes hulladékkezelési engedéllyel rendelkező szervezet, például a közszolgáltató Depónia Kft. végezheti el –tudtuk meg. Szerencsére több esetben sikerül az illegálisan hulladékot elhelyezők személyére utaló nyomokat is találni. Ez egyrészt azért fontos, mert visszatartó erővel bírhat, másrészta hulladék elszállíttatásának költségeit is ők viselik,a kiszabott büntetés mellett –tette hozzá Kálmán Lilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!