Hírek

2015.12.15. 08:18

Mások nevében igényelt vissza adóelőleget a csaló

Többször felhívta a figyelmet a NAV a személyi jövedelemadó-bevallással trükköző csalókra. Egy csalót most három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Székesfehérvári Járásbíróság. A férfi magánszemélyek adatait felhasználva, nevükben jogosulatlanul igényelt vissza személyi jövedelemadót.

Az ügyben a NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói nyomoztak költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.

A Fejér megyei férfi módszerével személyenként százezer forint alatti összegeket igényelt vissza. Saját maga állította ki a hamis adóbevallásokat, csalárd módon megszerezve „áldozatai” személyes adatait: interneten hirdetett külföldi állás lehetőséget, a jelentkezőktől pedig elkérte személyes adataikat.

Az ítélet szerint ezzel a módszerrel az elítélt összesen 216 hamis adóbevallást nyújtott be, és összesen 20 millió forintot igényelt vissza. Szerencsére ennek csak töredékét kapta meg az általa nyitott bankszámlára, mivel a NAV-nak időben feltűnt a csalás.

A Székesfehérvári Járásbíróság a férfit bűnösnek találta, és tettéért halmazati büntetésül három év letöltendő börtön büntetésre és négy év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Érdemes továbbra is jól megfontolni, kinek adja meg az ember a személyes adatait! Az ilyen esetekben ugyanis előfordulhat, hogy nemcsak a költségvetést lopják meg - mint ahogy az adóbevallásos csaló is tette -, hanem az is kárt szenved, aki nem bánt körültekintően a saját adataival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!