Hírek

2015.11.30. 20:05

Gyurcsány: demokratikus, alkotmányos úton kell leváltani ezt a hatalmat

Székesfehérvár – Vidéki útjaimon az országot kicsit szürkének, szomorúnak, fáradtnak, fásultnak láttam. Mert sokan úgy érzik, hogy úgysem lesz itt változás, ezek itt maradnak a nyakunkon.

Szabó Zoltán

Pedig nem maradnak, mert ennél vásottabb hatalmak is megbuktak már. Ezzel nyitott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke tegnap, a Fehérvári Civil Központban, országjárása utolsó állomásán tartott fórumán. Saját súlya alatt fog ez a hatalom összeroppanni, folytatta, mert nem lehet lopásra, rablásra, gazemberségre építeni egy kormányzást. Mindig volt és lesz korrupció, a lényeges különbség azonban az, hangsúlyozta Gyurcsány, hogy ennek a rendszernek ez a lényege. Jobboldali felső középosztályt építenek, mert azt állítják, hogy történelmi okból övék a hatalom, ők ezt megérdemlik.

Gyurcsány Ferenc az országjárása zárásaként tartott fórumon

Sokszor mondják nekem, folytatta, hogy elnök úr, forradalom kell. Én a békésebb utat szeretem, válaszolja erre, demokratikus, alkotmányos eszközökkel kell megtörni ez a rezsimet. Miért ne sikerülne? Megátalkodott nyugatpárti, Európa párti vagyok, jelentette ki, aki azon dolgozik, hogy ne csak a gazdagok gyerekei mozogjanak könnyedén, otthonosan Európában.

Itt tartott a pártelnök, amikor négy fiatal férfi próbálta megzavarni a fórumot de a hatalmas füttykoncertet követően távoztak.

Gyurcsány nem jött túlságosan zavarba, arról beszélt az izgalmas kis epizódot követően, hogy annyit érünk, amennyi becsületünk, tehetségünk, szorgalmunk van és – Lázárral ellentétben – nem amennyink van. Csakhogy tönkretették a felsőoktatást is – amelyben csak a tehetősek gyermekekeinek van nagy esélye bejutni a népszerű egyetemekre – és az egészségügyet, amelyből tíz év alatt több orvos távozott, mint amennyit képeztek. Szerinte könnyebb lesz Orbánt leváltani, mint utána kormányozni, annyi feszültség halmozódott fel. Nehéz lesz majd eldönteni, mire lehet és kell költeni, és különösen a nyugdíjasok egy része kerül roppant nehéz helyzetbe. Röviden beszélt a menekültválságról is, megismételte el- és befogadóbb álláspontját a kérdésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!