Hírek

2015.11.02. 13:29

Felkészülés a téli időszakra

Felkészítő gyakorlatot tartott a Fejér Megyei Védelmi Bizottság (MVB) a rendkívüli téli időjárási helyzetek kezelése kapcsán november 2-án, hétfőn.

A gyakorlat során az MVB munkacsoportjai és a helyi védelmi bizottságok járásonként egy-egy feltételezett veszélyhelyzet alapján dolgozták ki a szükséges intézkedéseket. A felkészítésen a katasztrófavédelem szakemberei mellett részt vett a rendőrség, a honvédség, a közútkezelő, a vasúttársaság, a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve és a közműszolgáltatók képviselői.

A rendezvényt dr. Simon László kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke nyitotta meg, majd Magosi Lajos tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi elnökhelyettes köszöntötte a résztvevőket. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója összegezte az elmúlt évek tapasztalatait a rendkívüli téli időjárással összefüggésben. Kiemelte, hogy Fejér megyében a viharos széllel kísért havazás és az ónos eső az elmúlt időszakban többször rendkívüli intézkedéseket követelt, amelyeket minden alkalommal a megyei védelmi bizottság katasztrófavédelmi operatív munkacsoportja koordinált. Ugyanakkor a gyors és szakszerű reagálás mellett elengedhetetlen a téli időszakra történő felkészülés és a lakosság megelőző tájékoztatása a várható időjárásról és a javasolt magatartási formákról.

Az értekezleten a rendőrség és a Magyar Közút Zrt. szakemberei is beszámoltak a téli időszak feladatairól, majd Bárdos Zoltán tűzoltó alezredes, a bizottság titkára összegezte a védelmi igazgatás rendszerét, és ismertette járásonként a törzsvezetési gyakorlat során végrehajtandó feladatok feltételezését. Ennek alapján a reggel óta tartó, erős széllel kísért intenzív havazásban települések váltak megközelíthetetlenné, gépjárművek rekedtek az utakon, több baleset történt. Akadozott a vasút- és az autóbusz-forgalom, volt ahol felsővezeték-szakadás miatt az ivóvíz- és az áramszolgáltatás szünetelt. Gondoskodni kellett a kórházi kezelésre szoruló, településeken rekedt betegek ellátásról is. A feltételezések alapján a járási helyi védelmi bizottságok is kidolgozták a szükséges és végrehajtott intézkedéseket, amelyekről tájékoztatták a megyei védelmi bizottságot.

A felkészítő gyakorlatot tapasztalatait Németi László tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!