Hírek

2015.08.06. 11:01

Orrfacsaróan rejtélyes bűz Fehérváron: kinyomoztuk, honnan jön (frissítve)

A Tóvárosból, az Alsóvárosból, de a Palotavárosból és a város más részeiről is számos levelet kaptunk, hogy ma reggel megint elviselhetetlen bűz ült egyes városrészekre.

Házi Péter

Hétfő óta van, hogy megerősödik, van, hogy elviselhetőbbé válik ez a szag, így úgy döntöttünk, utánajárunk. Olvasóink egy része a szennyvíztisztító telep meghibásodásra gondolt: talán elromlott a forgatóberendezés, vagy kiöntött a tároló? Mások szerint viszont egyértelműen trágyaszagról van szó, biztos valahol "talajjavítást" végeznek a város körüli szántóföldeken.

Nos, amint Kis István, a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatója a feol-nak elmondta, ők is érzik a szagot, több telefont is kaptak ez ügyben. Kora reggel a város összes szennyvízátemelőjét átnézték, hogy rendben működnek-e, de mindegyik hibátlanul tette a dolgát. A szennyvíztisztító telepen pedig fúvókákkal juttatják az oxigént a tartályokba, ott is rendben működik a folyamat. Ezen kívül az úgynevezett rohasztótornyok okozhatnának esetleg ilyen "szagjelenséget", de a vezérigazgató szerint ezekkel az egyébként zárt tartályokkal sincs semmilyen gond. Így kijelenthető, hogy a bűz nem a város nyugati oldalán fekvő szennyvíztelepről jön.

De akkor honnan, kérdezték olvasóink, akik a Tóvárosban már teregetni, szellőztetni sem mernek.

Információink szerint a napok óta erősödő, néha csökkenő bűz az Aranykorona Zrt. földjeiről jön, amelyek az M7-es autópálya illetve a 63-as út mellett vannak. Az aratás után most zajlik a talajjavítás, amint tudomásunk szerint marhatrágyával végeznek, erre a jogszabály március és október között lehetőséget ad. Az egyik olvasónk szerint az lehet a gond, hogy a trágya kihordását követően nem forgatják be azonnal a talajba a trágyát, így a bomlás miatti szaga ilyenkor szépen a város fölé vándorol. Nem egész nap egyenlő intenzitású azonban a bűz, mezőgazdasággal foglalkozó olvasónk szerint valószínűleg ilyenkor forgatják be a trágya egy részét, amitől csökken a büdös. Aztán hozzák az újabb adagot, ami újra szagfelhőbe borítja a várost.

Az ügyben megkerestük az Aranykorona Zrt-t is, ahol a növénytermesztési igazgatótól azt kértük, magyarázza el a talajjavítás folyamatát, hogy megértsük, miért szükséges velejárója a munkálatoknak a szag, illetve arra is kíváncsiak lettünk volna, meddig tart még a trágyázás, de a növénytermesztési igazgatótól nem kaptunk választ egyik kérdésünkre sem.

A Kormányhivatalt ugyancsak megkerestük az ügyben, ahonnan annyit tudtunk meg, ők is kaptak több bejelentést, ezért vizsgálatot indítottak.

Frissítés: Ellenőrizték a trágyaszórást: a kormányhivatal szerint a jogszabályt betartva jár el a cég

Még ma reggel is lehetett érezni, néha erősebben, néha kevésbé erősen a tárgyaszagot Székesfehérváron. Az ügyben a Fejér megyei kormányhivatal ellenőrzést tartott, s amint közleményükből kiderül, a mezőgazdasági cég nem sért semmilyen jogszabályt azzal, hogy most, a hőségriadó közepén szórja ki a talajjavításra szánt trágyát a földekre, amely, mint megtudtuk, nem marha, hanem baromfitrágya. „A Székesfehérváron tapasztalt szaghatással kapcsolatosan a Kormányhivatal illetékes hatósága lakossági bejelentések alapján, több helyszínen ellenőrzést tartott. Az ellenőrzések során megállapításra került, hogy az Aranykorona Zrt. mezőgazdasági tevékenységeinek folyamán a börgöndi repülőtér környéki területeire juttatja ki a saját állattartásából származó almos baromfitrágyát, a jogszabályban meghatározott időszakon belül.” - írják a közleményben, amit megkeresésünkre juttatak el szerkesztőségünkbe. Az továbbra sem derült ki, meddig tart még a tevékenység, azaz meddig lesz még érezhető a szag Fehérváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!