Hírek

2015.08.10. 15:31

Vadex: az ügyészség egy hónappal meghosszabbította a nyomozást a milliós falopás ügyében

Székesfehérvár – Június 9-én írtunk arról, hogy falopásos ügyben nyomoz a rendőrség a Vadex vezetésének tavaly októberi, és egy cégen kívüli idén márciusi feljelentés nyomán. A nyomozás azóta is tart.

Zsigó Ferenc

Júniusi cikkünkben megírtuk, hogy az akkori nyomozóhatósági kérelem értelmében augusztus 7-éig kitolta a nyomozás határidejét az ügyészség. Érdeklődésünkre Jászberényiné Király Teodóra ügyészségi szóvivő elmondta, hogy az ügy nyomozója újabb hosszabbítást kért, mert még több tanút szeretne meghallgatni és okiratok beszerzésén is dolgozik.

Horváth Diána rendőr zászlós

Ezen indokokra tekintettel a nyomozást felügyelő ügyész újabb egy hónap hosszabbításhoz járult hozzá. Szeptember 7-én tehát megtudjuk, hogy lezárható-e a nyomozati szakasz, lesz-e vádemelési javaslat az ügyben. Amivel kapcsolatban csupán emlékeztetőül idézzünk fel néhány bekezdést júniusi írásunkból.

Az eljárásról értesülve akkor megkerestük a Vadex vezérigazgatóját. Majoros Gábor a közel egy órás beszélgetés után írásban kérte a kérdéseket, melyekre aztán hivatkozva a folyamatban lévő nyomozásra nem válaszolt. Kérdéseink arra a falopásra, illetve az azt követő belső vizsgálra utalók voltak, aminek során egy alkalmazásukban álló erdészt a lopáson tetten értek, majd rövid úton elbocsátották. Íme néhány a kérdések közül: Igaz-e, hogy a cég belső vizsgálata során hangfelvétel készült egy beszélgetésen, melyen többen is részt vettek? (A felsorolásban hat név szerepel.) Átadták-e ezt a hangfelvételt a rendőrségnek? Készülte más hangfelvétel az üggyel kapcsolatban, pl. telefonbeszélgetésről? Ezt átadták-e a rendőrségnek? Mit állapított meg a belső vizsgálat? Igaz-e, hogy a történtek után elbocsátott erdész cégének a történtek ellenére továbbra is kapcsolata van a Vadexszel?

Nos, mint fentebb írtuk, kérdéseinkre nem kaptunk választ sem a cég vezetésétől, sem a céget felügyelő államtitkárságtól. A rendőrség mint köztudott nem ad felvilágosítást folyamatban lévő ügyről. Horváth Diána zászlóssal, a megyei főkapitányság kommunikációs referensével a nyomozati eljárás szabályairól beszélgettünk. Megtudtuk, hogy az eljárási szabályok szerint a nyomozás ideje a gyanúsított első kihallgatásától számítva két évig tarthat, de a nyomozás elrendelését követő két hónap letelte után hosszabbítást kell kérni az ügyészségtől. A kérelemben leírja a nyomozó az addigi történéseket, csatolja a keletkezett iratokat, újabb és újabb hosszabbítási kérelmekkor ismét ezt teszi. A felügyelő ügyész tehát folyamatosan képben van .

Esetünkben tehát újabb iratok beszerzése és újabb tanúk meghallgatása miatt szeptember 7-éig tovább nyomoz a rendőrség.
Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!