Hírek

2015.07.20. 15:47

Van vagy lesz szegregáció az ercsi Eötvös iskolában?

Ercsi - Van vagy lesz szegregáció az Eötvös iskolában? Egy alapítvány szerint igen. Mások szerint nem.

Tribolt Lajos

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) arra a következtetésre jutott, hogy Ercsiben a tanév indításakor szegregációt követ el az Eötvös iskola. A három induló első osztályból szerintük egy nagyobb létszámú zömmel nem romákbók áll majd, lesz egy vegyes osztály és egy kislétszámú szinte csak roma diákokból induló osztály. Állítják, hogy az iskola a felzárkóztatásra hivatkozva veszi külön azokat, akiknek nagyobb szükségük van pedagógusi segítségre, hogy legyőzzék a hátrányaikat. Ám a jogszabály nem tesz lehetővé felzárkóztató osztályok létrehozását. Az alapítvány az országos sajtóhoz és az irányító Klebensberg Kunó Intézményfenntartó Központhoz (Klik) fordult.

Az alapítvány arra hivatkozik, hogy egy roma-nem roma szülő közösség fordult hozzájuk. Nos ilyen szervezetről sem az önkormányzatnál sem a szülői munkaközösségnél nem tudnak.

Rackné Csepi Edit (b), Dankó István, Cséziné Lósits Andrea, Brunnerné Varga Terézia, Győri Máté és Hekmanné Balázs Mária. Szerintük nincs náluk szegregáció. Fotó: Molnár Artúr

Győri Máté polgármester elmondta, hogy az iskolájuk nagyon rossz helyzetben volt az előző évtizedben. 2010-ben kezdtek el azért dolgozni, hogy iskola jobb legyen, a más településre elvitt gyerekeket visszaírassák, illetve a jövőben ne máshova járassák őket. A 2010-es 330-as létszámról indulva ma ott tartanak, hogy az 500-as létszámot átléphetik.

Rackné Csepi Edit, akinek gyermeke az iskolába jár, azt mondja, a szülők kérték, hogy az óvodai csoportok lehetőleg maradjanak együtt. S itt ez történik. Mindezt megerősíti Hekmanné Balázs Mária az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke. A négy telephelyen működött 13 óvodai csoportból állítják össze a három osztályt. A képviselő lánya most végezte az első osztályt és az óvodai csoportok együtthagyása kedvező tapasztalatokat mutat mondja. Szintén másodikba megy Cséziné Lósits Andrea gyermeke. Szerinte nincs szegragáció az iskolában, ott mindenki egynerangú. Brunnerné Varga Teréziának három gyermeke jár az intézménybe. Mint mondja, minden gyermeke osztályában van kisebbségi is, roma, vagy rác. Ám a gyerekek nem nemzetiség alapján választanak barátot. Dankó István, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke azt mondta, az ő unokája is odajár, ám ők sem tapasztalnak szegregációt. Szerinte egyes romákat befolyásoltak, hogy mást mondjanak.

A szülők közben aláírást gyűjtenek az iskola és vezetése védelmében. Félnek, hogy a Klik beavatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!