Hírek

2015.06.12. 12:50

Száz éves az Európában egyedülálló védőnői szolgálat

Fejér megye - Közel kétszáz védőnő dolgozik ma Fejér megyében. Száz évvel ezelőtt június 13-án ennek a létszámnak a másfélszeresével indult az országos hálózat. A pénteki százéves jubileumi ünnepségen négy díjból kettő Fejér megyébe került.

S. Töttő Rita

A magyar anyák megszokták, sőt, természetesnek veszik, hogy a védőnő „mindig kéznél van". Tanácsot ad, meghallgat, segít, támaszt nyújt a várandós és a babáját gondozó édesanyának. Ám azt kevesen tudják, hogy a védőnői rendszer Európa szerte egyedülálló szolgálat, sehol másutt nincs hasonlóan közvetlen és rendszeres módja a családok gondozásának.

A védőnői szolgálat június 13-án ünnepli fennállásának 100. évfordulóját: száz évvel ezelőtt Országos Stefánia Szövetség néven kezdték meg működésüket az anya- és csecsemővédelemmel foglalkozó szakemberek. Fejér megyében is ekkor, 1915-ben tűntek fel az első védőnők – mondta el Polyákné Gulyás Erika megyei vezető védőnő. Az akkori célok egy része ma is aktuális: „A csecsemőhalandóság csökkentése, ennek révén pedig a nemzet számbeli erősbítése és feljavítása". Olyan neves orvosprofesszorok is közreműködtek a szövetség munkájában, mint Tauffer Vilmos szülészorvos, Bókay János vagy Heim Pál gyermekgyógyász. Akkor még tanfolyamok után, ma diplomát követően lehet valaki védőnő. Munkájukat az ország 2013-ban Magyar Örökség Díjjal ismerte el.

Polyákné Gulyás Erika, megyei vezető védőnő: a „legintimebb" szakmák egyike ma száz éves. Fotó: a szerző

A védőnői társadalom szakmailag és módszertanilag is megújult 2015-re – áll a magyar védőnők honlapján. Az elmúlt száz év legnagyobb változásai azonban technikai és kommunikációs jellegűek, amelyek a 21. századi édesanyák elvárásait segítik teljesíteni – erősíti meg Polyákné. A gyermekágyas anyák ma is épp úgy küzdenek problémákkal a kezdeti időszakban, legyen szó a szoptatásról, vagy akár a gyermek alapvető gondozásáról, mint száz évvel ezelőtt.

– Mégis alapvetően más a rendszer, mint száz éve: 536 védőnővel kezdődött, most 4-5 ezren vagyunk az országban, a megyében 196-an. Rengeteg továbbképzés volt az elmúlt időszakban. A legfontosabb változás, hogy egységesen fogja az életkorhoz kötött gyermekkori szűréseket végezni a háziorvos, a gyerekorvos és a védőnő, de természetesen mindenki a maga területén, melynek lényege a kommunikáció és a korai felismerés.

A védőnő rálát az édesanyákat, gyerekeket érintő minden szálra: a nőgyógyászok, a gyermekjóléti szolgálatok, a gyermekvédelem, a szülészek, ápolók alkotta szociális háló szövevényes rendszerére. S ez óriási felelősség:

– Az ember, amikor csinálja, és benne van, észre sem veszi. De ha mélyebben belegondolunk, mennyire fontos időben észrevenni a dolgokat: hiányt, rendellenességet, lemaradást, akkor derül ki, mekkora a felelősség – teszi hozzá a védőnő, ahogy azt is: nincs még egy olyan szakma az országban, amely ennyire belelát az emberek intim szférájába, otthonába. Emiatt a védőnő nagyon érzékeny radarral kell, hogy rendelkezzen. – Tudnia kell, kihez hogyan szóljon, mit mondjon, mit javasoljon.

Ma már nem csak a védőnőnek, a gyermekorvosnak is van jelzési kötelezettsége a védőnő felé, éppen azért, hogy a családban jelenlévő szakember értesüljön mindenről. – Egyre inkább működik már ez a rendszer – hangsúlyozza a megyei vezető.

A védőnőt azonban nem mindig fogadják szívesen – ez a tapasztalat.

– A védőnői szolgálat elfogadása, „beengedése" ugyanis ma Magyarországon nem kötelező. Van, aki „macerának" éli meg, hiszen egy kívülálló belelát a család intim szférájába. Ezt el kell fogadni, akkor is, ha a legtöbben egyébként óriási segítségként élik meg a lehetőséget – így Polyákné.

Ilyenkor a védőnőnek talán még nagyobb a felelőssége, hiszen el kell döntenie, hogy az elutasítás a gyerek vagy az anya számára jár-e veszéllyel. A védőnő szerint éppen ezért is lenne fontos az életkori szűrővizsgálatok mindegyikének kötelezővé tétele. Jelenleg ugyanis az egy hónapos és az öt éves szűrővizsgálat kötelező csak. A közte eltelt időben pedig, leszámítva a kötelező oltások beadását, a szülő felelőssége, látja-e szakember a picit.

– Pedig a védőnő szívét-lelkét beleteszi a várandós gondozásba: együtt várakozik, izgul az anyával, mintha csak ő maga szülne – mondja Polyákné.

S épp ez – a védőnők lelkiismerete – az, amiért száz éve olyan hatékony ez a rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!