Hírek

2015.05.09. 11:23

A család kriptája imahely lesz

Iszkaszentgyörgy Legyen a grófi temetkezési hely az imádság szentélye. A Pappenheimek szelleme felekezeti hovatartozás nélkül segítse azokat, akik Istenhez fohászkodnak.

J. Mező Éva

Ezt a Szent György napra hazalátogató Sybill de Mola mondta, az ősi család azon utolsó leszármazottja, aki még Iszkaszentgyörgyön nevelkedett. A gondolat, hogy a grófi kriptából imádságos hely legyen, nem újkeletű. Gáll Attila polgármester, aki református lelkész is egyben, sokáig barátkozott az elképzeléssel:

A ma romos családi sírboltkápolna 1824-ben készült el. FOTÓ: KOPPÁN VIKTOR

– A jelenleg Olaszországban élő Sybill de Mola bárónő Pappenheim Sigfid és Károlyi Erzsébet unokája, tizennyolc éves koráig élt a kastélyban, gyakran visszalátogat Iszkaszentgyörgyre, a család egykori kastélyába. Egyik látogatása alkalmával keresett meg azzal, hogy egy ökumenikus imahely méltó funkciót adna az 1824-ben épült sírboltkápolnának. A bárónő elmondta, az ő családja római katolikus, de a Pappenheimeknek van evangélikus águk is, ezért jutott erre a gondolatra. Én kezdetben idegenkedtem ettől, hiszen a faluban van katolikus és református templom is. A fordulatot az jelentette, amikor felfedeztük, hogy 1601-ben a török ellen Székesfehérvár felszabadításáért vívott csata döntő ütközete itt volt Iszkaszentgyörgyön. Valószínűsíthetően éppen a mai grófi kripta és katolikus templom környékén lehetett az a jelenet, amikor Nádasdy Ferenc megütközött a törökökkel, és amit Wathay Ferenc énekes könyvében is leírt. Úgy gondoljuk, ugyanez a jelenet van megfestve a sárvári Nádasdy-vár dísztermében is. Ennek kapcsán gondolkodtunk el, hogy a család kérésének aktualitását éppen az adhatja, hogy egyben emléket állítanánk ennek a csatának, amelyben felekezeti különbözőségek nélkül tudtak együtt harcolni a keresztények, keresztyének a muszlim csapatok ellen.

A Pappenheim-Bajzáth kripta jelenleg rendkívül méltatlan állapotban van. Tulajdonosa az önkormányzat, az elmúlt harminc évben állagmegóvásra sem tellett, ajtaját csak rendkívüli alkalmakkor nyitják meg. Falai repedezettek, a legnagyobb munka rajta a tetőszerkezet teljes felújítása, mert jelenleg beázik az épület. A temetőkert is ápolásra vár, ahol a család kedves barátai, rokonai nyugszanak, de ide temették a kastély arra érdemes szolgálóit is: dadákat, komornákat, szakácsnőket, kulcsárokat. Újra kell építeni a kerítést, és az új funkcióhoz mosdót kialakítani. A munkához szükséges forrást a falu vezetői pályázatokból kívánják előteremteni, bár Gáll Attila tudomása szerint a család is el kezdett gyűjteni. A polgármester szerint abból a személyesebb feladatokat kellene elvégezni, többek között a sírköveket megújítani. Gáll Attila csak hallomásból ismeri a II. világháború pusztításából eredő károkat. Az idősebbek azt mesélik, az orosz katonák kincsek után kutatva feldúlták az altemplomban eltemetettek sírjait, csontjaikat szétszórták. Rövidesen megnyitják Sybill bárónő jelenlétében az altemplomot, és felmérik a tennivalókat.

– Legyen az is a család feladata – mondta Gáll Attila -, hogy az általuk gyűjtött pénzből a megbolygatott sírokat rendezik, hadd nyugodjanak végre tisztességben az őseik.

A munka elkezdődött. Az épület felújításának tervei elkészültek, és ha minden az elképzelések szerint halad, jövő októberre régi pompájában megtörténhet az imádságos hely újraszentelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!