Hírek

2015.04.20. 13:19

Csath Magdolna és Bod Péter Ákos Wekerle-díjban részesült

Mór - Csath Magdolna és Bod Péter Ákos vehette át a Wekerle életműdíjat a 10. Kheops konferencián.

B. Kiss László

Éppen tíz évvel ezelőtt rendezte meg először a Kheopsnak nevezett tudományos konferenciáját a fiatal kutatók számára Svéhlik Csaba professzor a szülővárosában, Móron. A tanácskozás évről-évre mind nagyobb népszerűségre tett szert. Egy évtized alatt a Kheops konferenciákon 500 előadó fordult meg, a referátumokból 14 kötet látott napvilágot, ami összesen 7000 oldal publikációt jelent. A hétfőn rendezett jubileumi tanácskozásra minden korábbinál több – mintegy száz – résztvevő érkezett, többen közülük a határainkon túlról. A Hétkúti hotelben tartott jeles esemény alkalmával egyedi bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta. A konferencia résztvevőit Fenyves Péter, Mór polgármestere is köszöntette, aki elmondta: a 15 ezer lakosú kisvárosban 1100 milliárdra rúg a termelési érték. Majd a konferencia címére utalva –Tudomány és felelősség – arról beszélt, hogy az önkormányzatnak nagy felelőssége van abban, hogy a város a jövőben is meg tudja-e őrizni gazdasági súlyát.

A konferencia főszervezője és a két kitüntetett: Csath Magdolna, Svéhlik Csaba, Bod Péter Ákos. Fotó: Hrubos Zsolt

A Kheops konferencián immár harmadízben adták át a Wekerle alapítvány életműdíjait. Az dualizmus korának legendás, móri születésű államférfijáról elnevezett Wekerle Sándor Tudományos Életműdíjat Csath Magdolnának, a Wekerle Sándor Közgazdasági Életműdíjat pedig Bod Péter Ákosnak.

A legfontosabb az kell legyen egy közgazdász számára, hogy olyan kérdésekkel foglalkozzon, amelyek által a nemzetét erősíti, hozza helyzetbe – mondta a díj átvétele után Csath Magdolna, aki egyetemi oktatóként fontosnak tartja, hogy az ismereteken túl értékrendet is átadjon a hallgatóinak. Bod Péter Ákos a kitüntetés kapcsán azt hangsúlyozta: Wekerle a szaktudása révén futott be fényes politikai pályát. Márpedig ez még ma sem törvényszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!