Hírek

2015.03.12. 17:45

Jelentős igény van a szociális bérházakra

Sárkeresztúr, Sárosd - A hónap végére mindkét településen elkészülnek a szociális bérlakásnak épülő vályogházak.

Tribolt Lajos

Sárosdon Dunkl Gergely polgármester azt mondja, március 31-ére mind a négy szociális bérlakásnak épülő vályogház elkészül. Jelenleg a házakat vakolják, a jövő hétre a falak színezését tervezik, és a lépcsők, járdák megépítését. A belső munkák elkészültek. A hónap végére meglesz az önkormányzati rendelet is, ami szabályozza majd, kik, milyen feltételekkel költözhetnek be.

A polgármester szerint szociálisan rászoruló, fiatal családok költözhetnek majd be a négy házba, mégpedig pályázat útján, egy most kidolgozás alatt álló pontrendszer alapján. Mivel a házak 42 négyzetméter hasznos alapterületűek, így nem az igazán nagycsaládosoknak valók. Négy-öt főben maximálják majd a beköltöző családok létszámát.

A sárkeresztúri házak utolsó simítása zajlik. Rácz István és társai március végére végeznek majd
Fotó: Molnár Artúr

Az önkormányzat azt szeretné, ha a lakók a bérleti díj mellett előtakarékosságot is vállalnának, hogy egy idő után saját lakásba tudjanak költözni. Sárosdon azt tervezik, még az idén befejezik a két elmaradt házat, és ha lenne lehetőség, vállalnák két újabb ház megépítését.

Sárkeresztúron már megkapták a házak a külső színezést is. Lépcső- és járdaépítés zajlik, hátra van a tereprendezés és a telkeket elválasztó sövénykerítés telepítése.

Csutiné Turi Ibolya polgármester szerint az öt épület időben elkészül, áprilisban megszülethet a helyi rendelet is. Egyelőre még csak tervezet van. Azért óvatosak a rendelettel, mert nagyon nagy igény van a házakra. A településen ugyanis jelentős a lakhatási probléma. Éppen ezért a testület pontosan körül akarja írni, milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy pályázni lehessen az épületekre. Úgy vélik, a használatbavételi engedélyek kiadása után a tavasz vége felé költözhetnek be a lakók.

A polgármester szeretné, ha az idén is építhetnének öt házat, ám hivatalos döntés még nincs, hogy lesz-e pályázat ebben az évben is, pedig már március közepe van.




Címkék#vályogház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!