Hírek

2015.03.08. 12:32

A matek az életre tanít - A zrínyis versenyzők profik

Székesfehérvár – Az ország legnépszerűbb matematika versenyének eredményhirdetését tartották szombaton a Hétvezér Általános Iskolában. Itt kiderült az is, hogy a matek nem csak számolni tanít, de az életre is nevel.

S. Töttő Rita

Huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Zrínyi Ilona Országos Matematikaversenyt az idei esztendőben, amelyen 2 ezernél is több megyei diák vett részt. Fejérben öt város kilenc iskolájában zajlott a megyei forduló. Idén a legeredményesebb általános iskola a Hétvezér volt a megyéből, a hatosztályos gimnáziumok közül pedig régiós szinten is első lett a Teleki Blanka.

- A megyeiek közül most százharmincan vannak a díjazottak között, tizennégyen pedig az országos döntőre is bejutottak, többen közülük a Hétvezérből – árulta el Lángfaly Péterné, az eredményhirdetésnek helyet adó házigazda intézmény, a Hétvezér Általános Iskola igazgatónője. Nagyon büszke, mind a diákjaira, mind a versenyre, s nem véletlen: ez a legnépszerűbb matematika verseny az országban. Népszerűsége egyszerűségében rejlik, derül ki:

- Ez volt az első, úgynevezett feleletválasztásos verseny, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy feladatra öt megoldás jut, s ki kell közülük választani a jót. Nem kell levezetni a feladatokat, a szervezők nem kíváncsiak rá, hogyan jön rá a megoldásra a tanuló. Teljesen egyéni gondolatmenettel is meg lehet oldani a feladatokat, lényeg, hogy a végeredmény jó legyen – s hogy ez miért jó? Aki ezen a versenyen részt vesz, már nem „hazardírozik", nem vaktában pipálja ki a helyes megoldásokat, amellyel egyébként statisztikailag közel 30 százalékos eredmény lenne elérhető valódi tudás nélkül. Persze ezek a gyerekek ennél jóval magasabb szinten teljesítenek, jól látszik ez az eredményekből. – A „zrínyis" versenyzők nagyon profi módon tudják megoldani a feladatokat – magyarázza az igazgatónő. - Akik itt vannak, már matematikával oldják meg a feladatokat.

A nagyok kategóriájában 150 pont volt a maximum, s mint kiderült, 140 és 145 pontos feladatlap is született, az átlag pedig kicsit több mint 50 százalék. – A lényeg, hogy próbálkozni kell és barátkozni a matematikával – teszi hozzá az igazgatónő, aki szerint a matekversenyesekből nem feltétlenül matematikusok lesznek, hanem nagyon jól gondolkodó emberek. - Ha a gyerek megtanul logikusan gondolkodni, jól következtetni, azt az élet minden területén, s persze a többi tantárgyban is tudja majd kamatoztatni – mondja. Hát ezért jó a matek. Így gondolja ezt az idén is országos döntőbe jutó, 7. osztályos Csehovics Dániel is, akinek, nem meglepő módon, a matek a kedvence:

- Már sokszor voltam Zrínyi versenyen és értem el jó eredményt. Rengeteget készültünk rá otthon és az iskolában is – árulja el a szerény, de magabiztos fiatalember, akit nem csak a verseny, de maga a jó helyezés is motivál: - Jó nyerni, mert az elismeréssel jár nekem és az iskolának is.

A versenyen egyébiránt már második osztályosok is indulhattak, de ők még csak bontakoznak – mondja el kérdésünkre Lángfalvyné. – Az ebben a kategóriában született eredmények még nem mutatnak semmit, de bízni lehet abban, hogy a gyerek már most kedvet kap a matematikához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!