Hírek

2015.02.07. 07:45

A diákélet igazi teknokolja - A hagyományok ereje tartja össze a közösségeket

Székesfehérvár - Bugátos Mazsola avató, cisztercis királyválasztás, vasváris hét és kodós Tavaszi Összművészeti Fesztivál - évekre, sokszor évtizedekre visszanyúló hagyományok, igazi útravalók.

Sebestyén Lilla

Egy közösséghez való tartozás érzését sok minden erősítheti: az együtt megvívott harcok, átélt élmények, a kalandok, vagy az elődök ránk hagyott tradíciói, amik összekötik a múltat és a jelent.

Az iskola, az osztály az egyik legnagyobb közösség, amibe tartozik az ember. Amit pedig a tudáson kívül magával visz, azok az emlékek, a padban töltött évek sava-borsa, a fűszer, ami egységesen izgalmassá teszi a hétköznapokat.

Körbenéztünk a fehérvári középiskolákban, vajon milyen életédesítő hagyományok élnek náluk, mitől érezhetik azt a tanulók, hogy valóban az adott iskola történelmet író tagjai, melyek azok a rendezvények, amelyektől még évtizedek után is büszkén mondhatják: én is ide jártam.

Sokszor nehéz megtalálni a hagyomány eredetét, olyan messzire nyúlnak vissza gyökerei. Van, amelyik alulról szerveződik, egy diák fejéből pattan ki, és így él már hosszú évek óta, így száll osztályról osztályra. Erre kitűnő példa a ciszterci gimnázium legendás ütött-kopott bőröndje. A Bőrönd Tulajdonosok Baráti Társaságával 1982-ben teremtett hagyományt az akkor még József Attila Gimnázium egyik tanulója, Sárvári Géza. Ő volt az első, aki a kis bőröndbe tette tablófotóját, és átadta egy harmadéves iskolatársának. Egy arra érdemesnek, hiszen alapítólevelében azt is megfogalmazta, milyen kritériumoknak kell megfelelnie a friss bőröndtulajdonosnak. Eredetileg az alapító fiával zárult volna be a kör, azonban úgy tudjuk, ő nem a ciszterci gimnáziumban tanult, így azóta is keresi új gazdáit a megsárgult tablóképekkel teli kis barna bőrönd. Persze újabb és globálisabb - hiszen a bőrönd-tradícióból a leányokat kizárták diákprogramok is kialakultak azóta a fent említett gimiben. Ilyen a nemrég már negyedik alkalommal megrendezett Ciszterci Diáknapok, ahol többek között hangos kampánnyal tarkított királyi pár választás zajlik.

A Ciszterben idén Gulyás Nikolett és Juhász Milán lett a király. A párt Előd atya koronázta meg a diákság ovációja közepette
Fotó: Koppán Viktor

A Ciszterci Szent István Gimnáziumban negyedik éve rendezik meg a diáknapokat, ahol suli király és királynőt választanak. A tizenkettedikes jelöltek kortesbeszédeket mondanak, hasonlóan, mint a közéletben, fűt-fát ígérnek, például egyéni órarend készítését vagy úszómedencét. Idén, most először a cések jelöltjei, Gulyás Nikolett és Juhász Milán vitték el a koronát. Az ígéretük egy közös kirándulás a kilencedikeseikkel, akik már most egy igazán jó és megbízható csapatot alkotnak.

Ahány ház, annyi szokás. tartja a mondás, és utóbbi, nem csak az édes otthonra, hanem az oktatási intézményekre is vonatkozik. Míg a Ciszterciben a Királyválasztás a fő attrakció, addig a Székesfehérvári Belvárosi I. István Bugát Pál Tagintézményében a Mazsola korábban - Fityula avatóként elhíresült, a kilencedikesek közösségbe lépését szimbolizáló rendezvény az, ami a legemlékezetesebb.

Az elsősök avatása több fehérvári középiskolában is hagyomány. A Bugátban Mazsolákat avatnak, képünkön egy korábbi év nyertes osztálya a jól megérdemelt jutalommal
Fotó: az iskola

- A középiskola első évének legjobb programja a 90-es években a fityula avató volt. Az elnevezést onnan kapta az avatási szertartás, hogy egészségügyi szakközépiskolában ápolókat, nővéreket képeznek és az egykori munkaruha elengedhetetlen tartozéka a nővérek fityulája volt. Napjainkban ez a beavatási szertartás Mazsola avatóként él tovább. A játékos, vidám vetélkedőkön megmutatkozik az új osztályok sok-sok erénye és jó néhány gyengesége is. De éppen ezek által nyerhetik el a diákok mazsola státuszukat, amit vicces-komoly esküvel erősítenek meg és viselik egy teljes éven át, bízva abban, hogy eljön az ő idejük is - mesél Schnierer Mónika, az intézmény szaktanára és volt diákja, akiben még ma is élénken él saját avatásának története. De ugyanilyen élvezetes program a diák hét végén tartott Lecsó is, ami nevét arról kapta, hogy anno a vetélkedőkkel, színes programokkal tarkított öt nap végét egy közös lecsófőzéssel koronázták meg, mára a záró rendezvényt, lecsó nélkül is, így emlegetik.

A Kodolányi János Középiskolában megint más módot találtak arra, hogy a diákságot megmozgassák.

- A Tavaszi Összművészeti Fesztivált (TÖF) az iskolában az az igény hívta életre, hogy diákjaink megmutathassák sokoldalú tehetségüket főként a művészeti ágak területén -, amelyre a tanórákon nem mindig van lehetőség mondta el Tar Patrícia, az iskola tanára, aki a hagyomány kezdeteiről is mesélt: - A TÖF közel tíz esztendeje indult útjára és már az első évben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Színjátszás, tánc, szólóének, vers- és prózamondás, kamarazene, hangszeres előadás kategóriában indulnak a jelöltek és minden osztály képviselteti magát. A képzőművészeti alkotásokat pedig kiállítják a fesztivál napjai alatt.

A pedagógustól azt is megtudom, a 2011/2012-es tanévben az tette még izgalmasabbá a fesztivált, hogy összefonódott az Art Brought to Life nemzetközi programjával, tehát külföldi, német, török, finn, angol és katalán diákok is szerepeltek a fellépők között, az egyes workshopokhoz csatlakozva. A fellépőket hagyományosan a város ismert személyiségeiből álló zsűri értékeli, a díjak között pedig ott van az érthető módon nagy népszerűségnek örvendő tanításmentes nap is.

Ének, tánc, zene, színjátszás széles a paletta. A Kodolányi középiskola összművészeti fesztiválján minden osztály képviselteti magát.

A Vasvári Pál Gimnáziumban is minden évben szánnak időt a szórakozásra, a közösségépítésre.

- Húsz éve már biztosan van annak, hogy megtartjuk a vasváris napot , ami először három nap volt, majd egy egész hétre bővült. Teaház, kávéház, csokiház, filmvetítés szórakoztat, beszélgetések zajlanak és a tanulók előadóművészekkel is találkozhatnak. Mindezek mellett sportversenyeket is rendezünk. Egy ízben tanár-diák jégkorongmérkőzés is volt a jégcsarnokban. Egész héten folyik a királyok kampánya, a választás utáni beiktatást pedig pénteken tartjuk - meséli Horváth József, az iskola igazgatója.

Mint kiderül, a záró nap vetélkedője után ez a király a leglehetetlenebb módokon vonul be. Jött már a király fehér lovon, luxusautón, teherautón, kerékpáron, volt, aki remek programot is hirdetett az iskolai élet megreformálására . A hét zárásaként iskolabállal ünnepelnek a vasváris diákok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!