Hírek

2014.12.30. 10:50

Óévbúcsúztató a nagyvilágból

Hol szimpla lerészegedéssel, hol malacfarok-huzigálással, megint másutt tengerparti partyval, vagy éppen sárga szín viselésével ünneplik az esztendő utolsó napját.

Kocsis Noémi

Ahány ház, annyi szokás, tartja az elcsépelt, de nagyon is igaz mondás s ahány ország, annyi féle babona, hagyomány kötődik az óévbúcsúztatáshoz. Az amúgy is tarka hagyományú latin-amerikaiak például e napon szívesen öltözködnek sárgába, s úgy mennek az olykor kész karneválba torkolló bulikba. A sárga szín magyarázata nagyon is kézenfekvő és érthető: ez áll a legközelebb a gazdagságot és jólétet szimbolizáló aranyhoz.

Aztán ott vannak a forróságot és a déli temperamentumot szintén erősen képviselő spanyolok, akinél a szerencse akkor következik be az új esztendőben, ha a szilveszteri éjféli óraütéskor sikerül megenni tizenkét szőlőszemet, minden egyes óraütésre egyet. A derék spanyolok ezért még egy kisebb belgyógyászati beavatkozást is képesek megkockáztatni, hiszen képzeljük el, milyen szerencsével köszönti 2015-öt az, aki a tradíció vak követése közben végzetesen félrenyelt egy szőlőszemet... Viszont ha sikerült lenyelnünk gond nélkül mindet, legkevesebb 12 hónap boldogságra számíthatunk 2015-ben, amiért már megéri kockáztatni... Hasonlóan kockáztatóak a görögök, akik újév napján egy különleges tortát szolgálnak fel, amelyben egy pénzdarabot rejtenek el: aki arra ráharap, ahhoz megy a siker, a pénz, a vagyon a következő esztendőben. Ezt a kis tradíciót Apollón fiai és leányai ugyan nem január 1-jén, hanem majd csak 6-án követik, hiszen az ortodox naptár szerint élő görögöknél akkor kezdődik el 2015. Európa sok táján kell szilveszterkor valami speciális étket fogyasztanunk, hogy bizton megleljük a szerencsénket. A hollandoknál ez egy gyűrű alakú fánk, amely Fortuna végtelenségét kínálja fel nekünk jövőre. Országonként léteznek tárgyak, amelyek segítenek tiszta lappal indítani a jövendőt - Japánban ilyen a fenyőág, amelyet az év vége felé közeledve az ajtókra akasztanak.


A világ túlfelén ma valóban napsugarasan ünnepelnek majd. Az ausztrál, vagy új-zélandi partokon idén is elég lesz egy pántos papucs, egy trikó és egy rövidnadrág..

A hagyományok sorát folytatva megkérdeztünk néhány idegenbe szakadt hazánkfiát - vagy inkább hazánklányát - , választott hazájukban hogyan is ünneplik a népek az óév utolsó napjának búcsúzását és az újév beköszöntét?

- Barátaim az idén a helyi, falubeli közösségi házba hívtak meg, ahol angol tradicionális zenét játszik majd a banda és angol Keileigh-táncot is tanítanak a meghívottaknak. Ez úgy néz ki, hogy a párok egy nagy körben táncolnak, s hol a partnereddel hol a szomszédoddal kerülsz párba, így csúszik egymáson a külső és belső kör - meséli a székesfehérvári születésű Török Zsuzsanna, aki évek óta az angliai Newcastle upon Tyne lakója. Zsuzsi beszámol egy jópofa régi hagyományról is, ez a first footing. Az első személy, aki éjfél után a házba lép, a markában kell tartson egy darab szenet, mert ezzel szerencsét és bőséget visz a házba. csalni nem lehet, vagyis úgy nem működik a szerencsemágia, hogy valaki gyorsan kiszalad az óraütés előtt a házból, hogy pár pillanat múlva ismét belépjen...

Sziksz Eszter családjával az Egyesült Államokban, Memphisben él. A fiatal, kétgyermekes, fehérvári képzőművész néhány éve télen keltett nemzetközi feltűnést nyertes pályamunkájával, amelyet a világviszonylatbana is egyedülálló Jéghotel művészi berendezésére írtak ki. Akármilyen fura is, Memphisben gyakorlatilag hasonlóan ünneplik az év végét, mint hazánkban. Január elsején viszont szerényen étkeznek az amerikai délen, mert úgy tartják, később, az év során majd így hoz nagyobb bőséget a sors.

Sziksz Eszter

- Az emberek kiöltöznek, bárokban házibulikban búcsúztatják az óévet és pezsgővel köszöntik a következőt. A hagyományos fogások egyike a black-eye pea és a különböző párolt zöld kel féleségek, a tarlórépa vagy a mustár zöld levele. Ezek az étkezési szokások az 1800-as évekre vezethetőek vissza, az első zsidó telepesek hozták be.

A korábban szintén fehérvári Lakatosné Máthay Helga és családja Új-Zélandon él. Ott nem divat a családdal tölteni a szilvesztert, ők egy ismert tengerparti nyaralóhelyre mennek majd bulizni.

Lakatosné Máthay Helga


Leiti Szilvia

Élhet az ember bár a pisai ferde torony, vagy a Big Ben mellett, a szilveszteri ünneplésből sehol sem maradhat ki a látványos, színes tűzijáték, és a rossz szellemek elijesztésére szolgáló petárdázás

- Az új-zélandi szilveszter lényege, hogy legyen part, meg elég sör, lehessen húst sütni és jöjjenek a haverok, nagyjából mindenki így csinálja. A pezsgő sem kötelező, minden náció a maga hagyományait követi. A nagyvárosokban persze van tűzijáték, amit nagyon sokan mennek el megnézni, méltán, mert hihetetlenül látványos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!