Hírek

2014.11.09. 17:20

A tarkólövésen túl

Éles eszűek , mernek és tudnak is vitatkozni - ez mindegyik csapatra igaz volt szombaton, amely részt vett a Holokauszt és Radnóti halálának 70., évfordulója alkalmából rendezett versenyen.

S. Töttő Rita

A feljegyzések szerint Radnóti Miklóst hetven évvel ezelőtt, november 9-én érte a halál. A munkaszolgálatból erőltetett menetben visszatért, végsőkig elcsigázott költővel ahogy sorstársaival sem , nem törődött senki. A zűrös, szőnyegbombázásokkal teli vérzivataros időszakban a gyenge, járni sem tudó munkaszolgálatos költő megérezte a kegyetlen halál szelét: Mellézuhantam, átfordult a teste/ s feszes volt már, mint húr, ha pattan./ Tarkólövés. Így végzed hát te is, -/ súgtam magamnak, csak feküdj nyugodtan./ Halált virágzik most a türelem...

Ez az alap, amit minden középiskolás tud. S ez az, aminél többre, jóval többre volt kíváncsi szombaton a Raoul Wallenberg Egyesület és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület A Szabadművelődés Házában megrendezett, Az égre írj, ha minden összetört című középiskolai vetélkedő döntőjén. A Tarsoly, amely egyébként a József Attila versenyeket is szervezi a városban, már jó alappal és tapasztalattal rendelkezett ahhoz, hogy ezt a témát is felölelje, majd pedig mélyreható kérdéseivel megizzassza, megdolgoztassa a gimnazistákat.

A Vasvári csapata, a Konkvisztádor Literátorok és felkészítő tanáruk, Szalainé Szántó Marianna (középen) az első helyezettek

Tizenhárom csapat érkezett az ország minden tájáról a Holokauszt és Radnóti halálának 70. évfordulója alkalmából rendezett elődöntőre árulta el Sipos András: a Tarsoly Ifjúságért Egyesület vezetője, valamint Pintér András, játékmester. A verseny online fordulóját szeptemberben hirdették meg, melyre huszonkilenc csapat nevezett, Szegedtől Budapesten át Zalaegerszegig és természetesen Székesfehérvárig. S persze már az online forduló is némi utánajárást igényelt, nem teljesen evidens kérdéssorok megválaszolásával juthatott tovább egy-egy csapat. Az elődöntőre érkezők pedig komoly témákban álltak helyt, elsősorban írásban: Radnóti koráról, művészetéről, műveiről, költészetéről, életéről adtak számot. A zsűri asztalánál Gergely Anna, újkortörténész, a téma kutatója, Sebők Erzsébet és Ecser Ilona pedagógusok, valamint Sebes József, a Wallenberg Alapítvány elnöke értékelték a feladatokat. A döntőbe jutott csapatok pedig a délután folyamán kerültek izzasztó helyzetbe. Olyan állítások mellett és ellen kellett érvelniük, mint például hogy A magyar kormány 1944-ben együttműködött a náci Németországgal , vagy hogy Horthy kormányzó megmentette a budapesti zsidóságot azzal, hogy leállította a deportálást vagy Egyes országokban fellépő etnikai, vallási, kisebbségi problémákat az állam dolga megoldani . A diákok éles vitakészségről és széleskörű tudásról tettek tanúbizonyságot mindegyik témában.

A nyertesek a Konkvisztádor Literátorok, azaz a fehérvári Vasvári Pál Gimnázium 11 és 12. osztályos tanulói lettek: Nagy Gréta, Juhász Zsolt, Kovács Márk és Menik Stefánia egyöntetűen állították: a verseny izgalmas és hasznos tudással gazdagította őket. A dobogó második helyezettje a Glatter, azaz a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola csapata lett, a harmadik helyre pedig a fehérvári Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola Irodalmi Lépegetői kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!