Hírek

2014.09.25. 20:05

Csoda: Manóka mégis feljuthat az emeletre?

Pusztaszabolcs - Egy speciális lépcsőkulit kaptunk kölcsönbe egyik olvasónktól, hogy Márk végre anyukája cipekedése nélkül feljuthasson az iskola második emeletén lévő óráira. Lehet, hogy ez lesz a megoldás?

Házi Péter

A fél iskola Harza Márk köré gyűlt csütörtök délelőtt, amikor az aulában megjelentünk egy furcsa, szinte robotszerű lépcsőjáró szerkezettel. „Ez segít majd Márknak feljutni az emeletre!" – súgtak össze többen is nagy örömmel. A lépcsőkulit egyik együttérző olvasónktól kapta Márk – vagy ahogy édesanyja hívja, Manóka – kipróbálásra, hogy anyukájának ne kelljen napjában olykor nyolcszor föl-le cipelni a kisfiút és a kerekesszékét a pusztaszabolcsi iskolában. Mint azt másfél hete megírtuk, a csontfejlődési rendellenességben szenvedő Márk szeptembertől felsős lett, a szaktantermek az emeleten vannak, így lift hiányában csak úgy tud feljutni az óráira, ha a hat gerincműtéten átesett édesanyja fel-le cipeli őt. Márk előbb közelről is megvizsgálta a nagyjából félmillió forintba kerülő szerkezetet, aztán nagy kíváncsisággal bele is ült a lépcsőjáróba.

Márk először alaposan megvizsgálta, miként működik a gép: hátul két kereke van, amelyek felfelé, vagy éppen lefelé lépegetnek a lépcsőn, így a súly végre nem édesanyjára nehezedik. Fotó: Házi Péter

Aztán ki is próbáltuk: édesanyja, Erika nagy megkönnyebbülést érzett, hogy a súly nem az ő gerincét húzza, hiszen a gép szépen lépegetett felfelé Márkkal együtt. Mivel azonban mindketten először próbáltuk ki a gépet, Márknak nem ment éppen zökkenőmentesen az utazás, így a végén egy kissé el is ment a kedve az egésztől: – Nagyon rázott, pedig amúgy ez jó megoldás lehetne. Csak legyen puha!– osztotta meg tapasztalatait a végén. Közben persze már ott volt a fél iskola és azon tanakodtunk, hogyan lehetne puhábbá tenni a feljutást. Valamilyen speciális, Márk hátát és gerincét fogó párnával kellene kibélelni a széket. No meg gyakorolni kéne a működtetését – erre jutottunk, mint ahogyan az iskola igazgatója, Kocsics József is ezt a megoldást látná üdvözítőnek. Hiszen ez nem egy húszmilliós beruházás, mint a lift, ráadásul Márkék ezt később, akár a középiskolába is magukkal vihetnék.

Egy alapítvány már megkereste az iskolát, hogy miben segíthetne, kérdésünkre pedig Csányi Kálmán polgármester is úgy fogalmazott: amennyiben valóban nem több milliós tételről van szó, akkor a hivatal megvizsgálja egy ilyen szerkezet beszerzésének lehetőségét, s ha ez tényleg megoldást jelenthet, a közgyűlés elé terjeszti a vásárlási javaslatot.

 

Márkhoz hasonlóan nincs egyszerű helyzetben a nádasdladányi Hatvani Balázs sem, aki a fehérvári Ezredéves iskolában tanul, ám szeptembertől édesanyjával együtt nem tudott bejutni az iskolába. Cikkünk nyomán jelentkezett Durmitsné Baics Rózsa, aki a jövő héten vállalta a fuvart: – Nem minden héten tudom ezt megígérni, de igyekszem segíteni. Remélem, hogy él annyi jóérzésű ember a környéken, hogy minden hétre sikerül valakit találni, aki behozza őket! – tette hozzá olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!