Hírek

2014.08.13. 15:25

Anyakönyvvezetés: száz évet '' újraírnak ''

Székesfehérvár - Több mint száz év anyakönyvi dokumentálását kell felvinniük a júliusban életbe lépett elektronikus rendszerbe az önkormányzatoknak. Sok mindenkit érint ez: a babák anyakönyvezését, a házasulandókat, de a válni szándékozókat is...

S. Töttő Rita

Július elsején vezették be az elektronikus rendszert az anyakönyvvezetés rendszerében. Hogy ez mekkora dolog, látszik abból is, hogy a polgári anyakönyvezés kezdő időpontja 1895. október 3-a. Azaz ettől az időponttól kezdve vezetik a települések az anyakönyveket.

A papíralapú dokumentálás majd 120 éves rendszerét felváltó elektronikus anyakönyv központi, azaz országos nyilvántartással működik és óriási munkát ró az önkormányzati dolgozókra.

- A születést, a házasságkötést, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését és a halálesetet az az anyakönyvvezető jegyzi be az elektronikus anyakönyvbe, akinek illetékességi területén az történt - tudjuk meg Csordásné Wurczinger Máriától, az Anyakönyvi és Vállalkozásigazgatási Iroda vezetőjétől.

A júliusban felállt rendszerbe fel kell vinni az elmúlt száz évadatait is, ami miatt hosszadalmasabb a folyamat, mint korábban. Olvasónk is arról panaszkodott, hogy nem érti, miért hosszabb az ügyintézés az elektronikus rendszerrel, mint korábban:

- A minap jártam a székesfehérvári anyakönyvi hivatalban. Ugyanis július derekán született a babánk. A kórházban az anyakönyvet intéző hölgy azt a tájékoztatást adta, hogy a baba születésétől számított 10-11 nap múlva átvehető. De mivel vidékiek vagyunk, és nem egyszerű innen a közlekedés, gondoltuk, előtte telefonon érdeklődünk. Természetesen azt mondták, hogy mehetünk, hiszen lejárt a 11 nap. A hivatalban az ügyintéző hölgy azonban kedvesen tájékoztatott, hogy július 1-jén átálltak elektronikus rendszerre. Így sajnos nem készült még el az anyakönyv, mert még csak július 4-nél jár a feldolgozás. Augusztus 1-t írtunk ekkor. Az ember azt hinné, az elektronika világában minden gyorsabban halad. Egy hónap alatt csak a hónap 4-ig jutnak el a feldolgozásban? Sajnos még 2-3 hetet várnunk kell, mire elkészül. Csak sajnos mindenhez kell a születési anyakönyvi kivonat. A családi pótlékhoz, anyasági támogatáshoz, stb.

Bakiné Szőke Valéria, székesfehérvári  anyakönyvvezető mutatja a papíralapú és az elektronikus anyakönyvi rendszert (Fotó: a szerző)

Az irodavezető érti az olvasó panaszát: - A kezdeti időszakban előfordultak esetek, amikor az anyakönyvezéseket nem tudtuk a kórház által közölt határidőre elkészíteni. Abban az esetben, ha az ügyfelek jelezték, hogy fontos lenne számukra a kért okmány, igyekeztünk azt soron kívül a leghamarabbi időpontban elkészíteni. Azóta az anyakönyvezések már folyamatosan történnek. Aki telefonon érdeklődött a gyermek születési anyakönyvi kivonata felöl, a szülőkkel egyeztettük időpontot, hogy mikor jöhetnek az okmányt átvenni - árulta el Csordásné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!