Hírek

2014.07.13. 08:46

Kállay-Saunders András: Minden hang, dallam, szöveg

Jenő - Kell merész lenni - mondta András, amikor a céltudatosságról, a kitartásról, az álmairól faggattam. Az eurovíziós fesztiválról, a díjakról - dalairól. A Running újabb, figyelemre méltó sikereiről, idén várható első albumáról - a hitelességről.

V. Varga József

Kállay-Saunders Andrást nagy ovációval fogadták rajongói a jenői kuglófsütő fesztiválon. Hamar benépesült a színpad előtti térség, okostelefonok szegeződtek a fellépőre, a fiatal fruskák együtt énekelték vele: My Baby. Tapsolt a nagyérdemű, ritmusra mozdultak a lábak, a rhythm & blues, a soul, a rap - és az énekes - elvarázsolta a sokaságot.

A koncert előtt tudtunk szót váltani, először a legfrissebb hírről diskuráltunk, ugyanis András legújabb dalát, amelyhez már a videoklip is elkészült, jenői fellépése előtt két nappal mutatták be. A Juliet csodaszép szerelmi ballada.

A kitartás meghozta gyümölcsét - vágtunk bele aztán a közepébe. A négy évvel ezelőtti televíziós tehetségkutató egykori döntőse három alkalommal indult az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatóján, A Dal című műsorban.

- Addig neveztem volna, amíg nem sikerül, az idén végül befutó lett a dalom - mondta az énekes. Kicsit halkabbra fogta azután, bár az öltözősátorban senki sem hallhatott bennünket. - Jövőre is indulok, már írom az új eurovíziós dalt. Az a álmom, hogy megnyerem az egész versenyt.

Tudjuk, az idei május fényesre sikeredett. Koppenhágában, az 59. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében a hazánkat képviselő Kállay-Saunders András az ötödik helyen végzett Running című dalával. Az övé az eddigi második legjobb magyar eurovíziós helyezés, Bayer Friderika 1994-ben negyedik lett.

„Hol van már egy őrangyal, ki óvná őt? / Hova szaladnál? / Most már csak rohan, rohan, rohan ” A Running című dal zenéje a rhythm & blues kategóriába sorolható, a szöveg a gyerekek elleni erőszakról szól, egy igaz történet, amely az énekes egy amerikai barátjával esett meg. A dal társszerzője és hangszerelője Szakos Krisztián.

Jól emlékszünk a lenyűgöző hang- és fénytechnikára, az impozáns acélszerkezetre, az óriáskivetítőre. A zenei élmény mellett ma már a látvány is fontos - erősítette meg beszélgetőpartnerem. Viszont az is lehet igazi show, ha egy helyben állsz a színpadon, mikrofonnal a kezedben, és énekelsz, átadod az érzéseidet.

- Kell, hogy hiteles legyél, a közönséget nem lehet becsapni - tette hozzá.

A Running újabb sikerei figyelemre méltóak. A magyar énekes a rádióhallgatók és a rajongók szavazásán a legjobb dal és a legjobb férfi előadó kategóriájában is első helyezést ért el. Voksolni ezúttal nemcsak a dalfesztiválon szereplő harminchét országból, hanem Európa más részeiből, valamint Észak- és Dél-Amerikából, illetve Ausztráliából is lehetett.

- A díjak megmutatják, jó úton járhatok - vélekedett András. - Magyarországon élek, itt képzelem el a jövőt, de a vágyam, hogy a dalaimat mindenhol ismerjék.

És az első album? - firtattam nem túl tapintatosan.

- Alig várom, hogy megjelenjen a első nagylemezem - válaszolta. - Most érett meg, kellett a négy év. A szívemből, az életemből egy-egy rész minden hang, dallam, szöveg. A rossz és jó dolgok, fájdalom és boldogság, minden, ami én vagyok. Többször elmondtam már, s nem szégyellem: a zene a mindenem, tele vagyok zenével belül, és imádom. A rajongóim visszajelzése nekem fontos.

Kedvenc magyar ételéről és italáról is kíváncsiskodtam. A szusi és a tiszta víz - vágta rá rögtön -, de ne csupán a nyers halra gondoljak, hanem a főtt, ecetes, halas rizsre. Szóba került mindezzel kapcsolatban a feltételezett magyar-japán rokonság, s az énekes azt is kifejtette, úgy hallotta nálunk, tiszta víz, tiszta forrásból. A hobbi szóra felkapta a fejét. Igen, kondizik, és gyakran focizik a barátaival, szeret Xboxozni.

Párjával, Tolvai Renivel más-más stílusban énekelnek, külön koncerteznek.

- Nem vagyunk egy énekcsapat - így mondta András -, de talán lehet egy közös dalunk nemsokára.

A pihenésre, a lazulásra is gondoltak: görögországi nyaralásra készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!