Hírek

2014.06.05. 18:35

Nyert a birtokvitában, most kerítéssel zárják körbe

Oszlopokkal, dróttal, nádszövettel kerítették be a volt Panoráma kemping több boltját – a tulajdonos alig jut be.

Klecska Ernő

Pár napja még örömhírrel jött lapunk szerkesztőségébe Nagy György fehérvári olvasónk, akinek a velencei kempingben három üzlete is van, hogy egy jogerős részítélet neki adott igazat a tulajdonossal szembeni birtokvitában. Csütörtökön már könnyekkel szemében jelentkezett, mert egyik napról a másikra körbekerítették boltjait, s csak annyi helyet hagytak neki, hogy gyalog is alig fér el. Üzleteit nem tudja feltölteni, megnyitni, s egy bérlőjelölt is hátat fordított neki, amikor meglátta az áldatlan állapotokat. Csütörtökön gőzerővel folyt a „bekerítés”, a vállalkozó birtokvédelmet kért a jegyzőtől. A vendégek is értetlenül állnak a helyzet előtt.

Nagy György évtizedek óta üzemelteti a három boltot, most családjában többen megbetegedtek, az üzleteket nem tudják üzemeltetni. Most a leendő bérlő is elment (Fotó: Török Dániel)

Nagy György és az Albatours Panoráma Kemping Kft. perében a Székesfehérvári Törvényszék április végén hozott részítéletet. Az évek óta húzódó ügy akkor indult, amikor a tulajdonos kft. 2008-ban felmondta az 1996-ban kötött bérleti szerződést és a felépítmények lebontását kérte. Az elsőfokú bíróság e keresetnek helyt adott, a másodfokú részítélet azonban e döntést hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot a per újabb tárgyalására és új határozat meghozatalára utasította.

A jogvita elbírálása során abból a jogi helyzetből kellett kiindulni, hogy az 1996. június 14-én megkötött bérleti szerződés megkötésekor a bérlőt, azaz Nagyékat ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett földhasználati jog illette meg, az épület tulajdonjoga pedig elvált a telekétől. A perben az ellenértékről még vita folyik, de ez nem változtat azon, hogy a földhasználati joggal terhelt terület tulajdonosa nem kérheti az épületek lebontását – derül ki a Nyírőné Kiss Ildikó vezette bírói tanács írásos részítéletéből.

Az épületeket még az Albatours jogelődje, a Fejér Megyei Idegenforgalmi Hivatal kezdeményezésére építették, hogy a vendégek kiszolgálását meg lehessen oldani – mutatta az eredeti papírokat Nagy György, akinek 1983 óta folyamatosan volt szerződése e területre. A három üzlet, egy grillbüfé, egy söröző és egy zöldséges is, amelyek így a család tulajdonában vannak, kifejezetten e kérésnek megfelelően lettek kialakítva. A megyei önkormányzat később a kempinget eladta. Az új tulajdonossal – jelenleg a svájci Global Invest Holding SA-val, amely mögött többen az eredeti vevő, a korábban személyszállítással foglalkozó Kiter Kft. egykori tulajdonosát, a titokzatos helyi milliárdost, Rehus Ernőt gyanítják – szinte az összes bérlőnek jogi vitája volt az elmúlt években – tudtuk meg.

Tóth Tibor és holland rokonai, vendégei értetlenül állnak a helyzet előtt. Hülyeség! – mondták magyarul. Pálfalvi Csaba dühösen tárja szét karját: ilyen ő még nem látott! (Fotó: Török Dániel)

A kemping törzsvendégei értetlenül állnak a történtek előtt. A húsz éve itt pihenő, budapesti Kozma István szerint – bár ő papírokat nem látott – nem jó ez így, hiszen „Gyuri bácsit” évtizedek óta közmegbecsülés övezi. Reméli, hogy a viták rendeződnek és jó néhány sört meg tudnak még inni együtt – tette hozzá.

Teljesen felháborodott történteken a kempingben korábban ugyancsak üzletet vezető Pálfalvi Csaba is. A 70 éves úr maga is évekig pereskedett, most már nem is nyitnak ki, csak lakják az épületet, hogy szét ne hordja azt valaki. – Ő ilyent még a régi rendszerben sem látott – közölte felindultan.

– Hogy gondolták ezt, az emberek nem kapnak majd levegőt – kérdezte a Hollandiában élő, 25 éve rendszeresen itt nyaraló Tóth Tibor. Holland barátai tört angolsággal elmondták: ez volt a legjobb hely Magyarországon, de ha a dolgok így mennek, nem biztos, hogy többször eljönnek.

A fővárosi fiatalok, Békeffy Zsolt, Vida István, Greska Bence, Rucska Gergő és Vancza Dániel jól érzik magukat a kempingben (Fotó: Török Dániel)

A kerítés építését nem a kempinget két éve üzemeltető társaság rendelte meg – mondta el érdeklődésünkre Oláh Nikolett, a kemping helyettes vezetője. A vita a tulajdonos és Nagy úrék között van – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!