Hírek

2014.06.09. 19:01

20 sírkövet helyeztek át a templomhoz

Adony - Német és magyar elhagyott, gazdátlan sírköveket vittek át a temetőből a templomkertbe.

Tribolt Lajos

Szabó Ferencné, a német önkormányzat vezetője mutatja az áthozott német és magyar sírköveket

A helyi német nemzetiségi önkormányzat vezetője, Szabó Ferencné kalauzolt el bennünket a templomkertbe, hogy megmutassa azokat a régi, elhagyatott sírköveket, amelyeket a temetőből átszállítottak és felállítottak. Német testvér településük, Oberweser önkormányzata már régebben megfogalmazta, hogy a régi sírköveknek megfelelő helyet kellene találni. A helyi plébánia pedig a templomkert egy részét ajánlotta fel a köveknek. A munkát egy helyi vállalkozás végezte, a költségeket a németországi önkormányzat fedezte, az adonyi német nemzetiségi önkormányzat pedig a kert gondozását vállalta.

Az, hogy miért van sok német nevet feltüntető sírkő az adonyi temetőben, kiderül a település honlapján szereplő várostörténet egy részletéből:

A török hódoltság után jelentős számú német és szlovák népesség jelent meg Adonyban; az őslakos magyar és a már majdnem az; az évtizedek óta itt élő szerb(rác) -, lakosság mellett. Közülük létszámában, de közösségi, kulturális homogenitásában is a németség vált domináns erővé. Ezt jelzi az is, hogy a letelepülésüket követő évtizedben (1723-ban) már templomot emeltek hitüknek, s a XVIII- XIX. századi iratokban Adony német nyelvű mezővárosként említtetik. Ők hozták be magukkal a máig élő Orbán kultuszt; a szőlő és bor védőszentjének ünnepét, a gazdálkodási és a mindennapi lét kultúrájának számos elemét, és zenében- táncban mind a mai napig élő kulturális hagyományt teremtettek és örökítenek tovább.

Az átkerült gazdátlan sírkövek egy része magyar, a másik német. A sírkőkert avatására augusztusban kerülhet sor, amikor is Adony várossá avatásának tíz éves évfordulójára Oberweserből delegáció érkezik.

Szabóné szerint további régi sírkövek is megmentésre várnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!