Hírek

2014.05.12. 17:01

Rajta lesznek, hogy több legyen a pénz - Az államtitkár válaszai riportunkra

Lapunk minap riportot írt egy olyan családról, amely nehéz helyzetében is elutasítást kapott, amikor kiemelt ápolási díjért folyamodott. A legilletékesebbtől, Soltész Miklós szociális, családügyi államtitkártól kértünk választ kérdéseinkre.

Tihanyi Tamás

– Rengeteg szociális otthonban rengeteg szociális élethelyzettel, segélyezettel, hajléktalannal találkozom és azt tapasztalom, az emberi méltóságot a legtöbb esetben az adja meg, ha munkát, vagy valami hasznos elfoglaltságot tudunk adni az embereknek – szögezte le kérdésünkre a politikus. – Ez igaz a fogyatékos emberekre is, ezért úgy szerveztük át az ellátórendszert, hogy a megmaradt munkaképességre koncentráltunk. Ennek eredményeként másfél év alatt negyven százalékkal csökkent a megváltozott munkaképességű fogyatékos emberek között a munkanélküliség aránya, és ez óriási szám.

Riportunkban az ápolási díjról írtunk: arról, hogy az kevés, arról, hogy sok kérelmezőt elutasítanak.

– Az ápolási díj rendszere összetett, több lépcsős – válaszolt Soltész Miklós. Hozzátette: – Tudni kell, hogy 2010 előtt évekig nem emeltek rajta. Azok, akik most néhány tucatnyian tüntetnek olyanok, akiket balliberális körökből hergelnek erre, elfelejtik, hogy a korábbi katasztrofális pénzügyi helyzet ellenére olyan lépéseket tettünk meg ezen a területen, amely óriási változás volt. A kiemelt ápolási díj azoknak jár, akik a legsúlyosabb élethelyzetet kell, hogy otthon segítsék. Ebbe sem én, sem a politika szakmailag nem szólhat bele. Létezik egy rehabilitációs szakigazgatási szerv, amely felméri azt, hogy milyen élethelyzetben vannak az érintett családok és az csak a legsúlyosabb esetekben biztosítja a kiemelt ápolási díjat. Az emelt szintűt általában megkapják azok is, akiknél az illetékes szakigazgatási szerv nem végzi el ezt a vizsgálatot, de azért minden egyes ellátásra mondom: ezek a pénzek nem mannaként hullanak a levegőből, ezeket adó- és járulékfizető emberek pénzéből tudjuk oktatása, egészségügyre vagy szociális ellátásra és segélyekre fordítani. Annyit tudunk adni, amennyi van... Én annak is örülök, hogy legalább ezt a kiemelt díjat be tudtuk vezetni és én magam is jobban szeretnék még többet adni, hiszen ismerek fogyatékos gyermekeket és nagyon súlyos élethelyzetben lévő felnőtteket. Nyilván rajta leszünk a következő időszakban, hogy tovább erősítsük ezt a területet – zárta szavait a szociális terület felelőse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!