Hírek

2014.05.13. 18:45

Az ápolók napján a legjobbakat köszöntötték

Az ápolók napját ünnepelték kedden a Magyar Király Hotelben. A legjobbakat köszöntötték, pályaműveket díjaztak, szakmai előadásokat hallgattak a résztvevők.

Hajnal Csilla

A krími háborúban sebesült katonákat ellátó Florence Nightingale-t a modern nővérképzés megalapítójaként tartja számon a történelem. A lámpás hölgy – egy korabeli lapban megjelent illusztrációnak köszönhetően így maradt meg az emlékezetben – születésnapja, május 12., az ápolók nemzetközi napja. Azokat köszöntjük ezen a napon, akik a legközvetlenebb, bizalmas kapcsolatban állnak a beteggel.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház ünnepségén a szakdolgozókat köszöntő beszédében Kerényi Levente, az ideggyógyászat osztályvezető főorvosa Hetényi Géza professzort idézte, aki azt mondta: a jó ápoló szereti a hivatását, szorosan együttműködik az orvossal és teljes lélekkel a beteg mellé áll – mindez együtt hozza el a gyógyulást. A meghittség, bizalom meghatározó az ápolók munkájában, és hogy ez működik, bizonyítja, hogy a bizalmi index vizsgálatok szerint a szakma képviselői a negyedik helyen állnak az emberek megítélése szerint.

A két tiszteletbeli ápoló – Sugár Emília és Volf Péter adjunktus – mellett az év legjobbjai: Winkelman Csabáné, Schnierer Mónika, Kovács Mária, Kovácsné Ferge Lenke, Szanyi Krisztina és Bozsa Anikó (Fotó: Koppán Viktor)

Az ünnepségen átadták az év ápolója címet, az idén ezt Schnierer Mónika diplomás ápoló nyerte el, ő az idegsebészeten dolgozik. Az év asszisztense Winkelman Csabáné, aki a II. járóbetegszakrendelő csoportvezető asszisztense. Kedves hagyomány, hogy ezen a napon tiszteletbeli ápolókat is avatnak azok közül, akik elismerik, segítik az ápolók munkáját. Ebben az évben az anyaggazdálkodási osztály dolgozója, Sugár Emília, és a II. belgyógyászat adjunktusa, Volf Péter érdemelte ki a címet jelképező fityulát.

A Magyar Ápolási Egyesület elismerő díszoklevéllel jutalmazta Kovács Máriát (infektológia), Kovácsné Ferge Lenkét (szülészet), Szanyi Krisztinát (pszichiátria). Bozsa Anikó szülésznő a Szent György napon nem tudta átvenni a kiváló dolgozó elismerést, ő most, az ápolók napján kapta ezt meg.

Idén először írtak ki pályázatot Hivatásom az életem címmel, a beérkezett 15 munka közül első díjas Sárosdiné Horváth Mária (II. Járóbeteg-szakrendelő), második lett Miklós Mária (Kaibo), a harmadik pedig Földesné Ferenczi Tünde (sebészet). Az ünnepségen köszöntötték az ötven évvel ezelőtt végzett, ma már nyugdíjas ápolónőket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!