Hírek

2014.04.14. 19:00

Leáll a távfűtés - Enyhe volt a tél, spórolhattunk

Három fokkal melegebb volt a kedden befejeződő fűtési szezon, ami számottevő megtakarítást jelent a számlákban is. 2016-tól kötelező lehet a költségmegosztó használata, de ez még nem biztos.

Házi Péter

– A tavalyi fűtésszezon igen hektikus volt, bizonyára mindenki emlékszik a március közepi hóra, hidegre. Ennek ellenére a tavalyi szezon hőmérséklete a sokévi átlag körül alakult. Nem úgy a most lezáruló fűtési szezon, amely nagyjából három fokkal volt melegebb a sokévi átlagnál. Ez a távfűtést használók számláján is érezhető különbséget jelent, amihez, ha hozzáteszük a rezsicsökkentés hatását, tényleg komoly spórolásról beszélhetünk – mondta érdeklődésünkre Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója.

Április 15-én, azaz ma zárul le a hivatalos fűtési szezon, minden olyan épületben lekapcsolják a fűtést, ahol a lakók – pontosabban az őket képviselő fűtési megbízott vagy a közös képviselő –, írásban nem kérte a szolgáltatás meghosszabbítását.

– Jelenleg néhány ház már megrendelte, hogy tovább fűtsünk, ezt mindaddig tesszük, amíg az adott épület nem kéri, ugyancsak írásban a lekapcsolást. A következő napok az előrejelzés szerint hidegek lesznek, így könnyen lehet, hogy további házak is igénylik majd a távfűtés fenntartását. Fontos tudni, erre csak akkor van lehetőség, ha az adott épület nem ürítette le a belső rendszerét – mondta a vezérigazgató, aki kiemelte, nem kell „túlfűtéstől” félni, ha a külső hőmérséklet megemelkedik, a szabályozó szelep leállítja a fűtést.

A József Attila utcában zajlik a távvezeték felújítása, volt, ahol emiatt nem volt fűtés egy ideig (Fotó: Koppán Viktor)

Létezik egy európai uniós irányelv, ami szerint a távfűtött épületekben egyedi fogyasztásmérőket is fel kell szerelni 2016. december 31-ig. Ha ez műszakilag nem kivitelezhető vagy nem költséghatékony, a fűtés mérésére egyedi fűtési költségosztókat kell alkalmazni, kivéve, ha a szóban forgó tagállam bizonyítja, hogy a fűtési költségosztók beépítése nem lenne költséghatékony. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Szauter Ákos úgy fogalmazott, egyelőre nem tudni, a magyar jogalkotó ebből milyen jogszabályt alkot. Mint mondta, Magyarországon igen komoly ellentétek alakultak ki a lakók között a költségmegosztók miatt, vannak, akik már olyan extrém módon spórolnak, hogy attól a ház penészedik, nincs egységesen kifűtve az épület, nem mindegy hát, milyen lesz a hazai szabályozás.

A Széphő az elmúlt hónapokban a 42 kilométernyi távhővezeték legrégebbi, 30-40 éves szakaszait új, korszerű vezetékre cserélte, például a Tóvárosban, az Ősz utca környékén, Széna téren, Salétrom utcában dolgoztak, jelenleg a József utca mellett folyik a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!