Hírek

2014.04.10. 17:10

Sikeres volt az életmentő szívműtét

Székesfehérvár - Túl egy életmentő szívműtéten Tatár Tünde ma már dolgozik, korábbi munkahelyére hívták vissza. A törékeny fiatal nőt januárban operálták.

Miskei Anita

Akár 105 évig is élhet Tünde ezekkel a bíztató szavakkal búcsúzott a budapesti Honvéd Kórház szakorvosa, Dzsinich Máté januárban, miután egy 4,5 órás életmentő műtétet hajtott végre a 40 éves székesfehérvári Tatár Tündén. A fiatal nő bár szívzörejjel és billentyűtágulattal született, s rendszeresen látogatta a fehérvári Szent György Kórházban kezelőorvosát, Wéber Balázst, arra nem gondolt októberben, hogy egyik pillanatról a másikra szívműtétre lesz szüksége. Egyik szívbillentyűje azonban olyan rossz állapotba került, majdnem leszakadt, így a mielőbbi, életmentő műtétet javasolták számára. Tünde és családja is nagyon megijedt, az elmúlt hónapok eseményei megviselték mindannyiukat. Aztán január 10 én a Honvéd Kórházban elérkezett a műtét pillanata.

Tatár Tünde a négy és fél órás szívműtét és az utókezelés után már dolgozik, orvosi engedéllyel (Fotó: A szerző)

- Szörnyű volt, hogy Dzsinich Máté doktor hazaküldte a családomat, de végül rendben lezajlott az operáció, megmentették saját billentyűmet, így nem volt szükség a műbillentyűre - mesélte Tünde kicsit felszabadultabban. Azonban a mellkasán húzódó hosszú vágás és a fájdalmak még egy ideig emlékeztetik a műtétre. Melyet követően néhány hetet Balatonfüreden töltött utókezelésen.

- Hazatérve meglátogattuk Wéber Balázst, majd a műtét után nyolc héttel kontrollon is jártunk Budapesten. Ahol orvosom, aki műtött, arra bíztatott, menjek vissza dolgozni. Éppen ebben az időben jelezték korábbi munkahelyemen, hogy visszavárnak. Így éltem a lehetőséggel. Ma még lassabban dolgozom, könnyített munkát végzek, de folyamatos délutáni műszakban végigdolgozom a nyolc órát. Úgy érzem, kicsit fárasztó, de lassan hozzászokom - mesélte Tatár Tünde, akire nagyon figyel családja.

Tünde élete lassan visszatérhet a régi kerékvágásba, sokat kell sétálnia, kerékpározhat, s nap mint nap végzi a megtanult gyógytornát. Alakja azonban még ma is törékeny, így dietetikus segít neki abban, hogy a helyes és szükséges táplálkozást kövesse, s mindemellett orvosi utasításra nassolhat is.

A legtöbben tartunk az orvosoktól, a kórházi közegtől. A fogorvos hallatán görcsbe rándul gyomrunk, a labor szó hallatán pedig elfehéredünk. Néha érezzük, el kellene menni a doktorhoz, de húzzuk az időt. Napjainkban napokba, hetekbe telik, míg sorra kerülünk, nem érdemes várni. Hisz s életet menthet az időben felismert baj. Lehet, hogy a lyukas fogat meg lehet menteni, a tüdőgyulladástól megkímélni szervezetünket, s a tragédiákat megelőzni. Csupán időbe kell lépni, mert olykor a múló perc a legnagyobb ellenségünk.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!