Hírek

2014.04.18. 15:05

Mit üzen a húsvéti tojásom?

Pöttyök, mezőgazdasági és fenyő motívumok – ki gondolná, hogy a baranyai hímes tojáson mindegyik külön üzenetet hordoz? Bálint Zsuzsa most azt is elárulja, hogyan értelmezzük őket.

Sebestyén Lilla

 

Fotó: Lovász Lilla

Bálint Zsuzsa nem hivatásos kézműves, édesanyjától leste, tanulta mindazt, amit a baranyai hímes tojás készítésről tudni kell.

Zsuzsa azt meséli: a család már régóta őrzi ezt a hagyományt, amely most már szinte csak Baranyában és környékén ismeretes.

De mi is a technika lényege? Hogyan kell csinálni az igazi baranyai hímes tojást?

– Először is viaszt kell olvasztani egy edénybe és melegen tartani azt, hogy híg és formázható maradjon az anyag, ezzel fogjuk ugyanis „megírni” a tojásunkat. Mindig nyers tojást használjunk, a kifújt héjak nagyon törékenyek ehhez. Az sem mindegy persze, hogy az „írást” mivel készítjük. Ehhez egy bizonyos eszközt, írót, vagy más néven gicét használunk – magyarázza Bálint Zsuzsa, majd hozzáteszi: ennek a golyóstoll méretű, fából készült eszköznek, amelynek végére egy szintén fából készült „tű” van ráerősítve, még rengeteg neve él és használatos is Magyarországon – tájegységtől függően különböző névvel illetik az írókát.

Ha kezünkben a gice, kezdhetjük is rajzolni a tojást! Persze egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül annak felületére!

– A hímes tojáson szereplő motívumok mind jelentéssel bírnak. Egy ilyen tojást, mindig valakinek kell készíteni – és a szerint kell megírni – hangsúlyozza Zsuzsa, majd fel is mutat egy kész művet, amin kezek vannak, szépen, szimmetrikusan elrendezve. – Ez például a segítő, óvó, kéz motívuma, nagy hagyománya van mifelénk, ahogyan a különböző fenyő motívumoknak is, amelyek rengeteg változatban léteznek és sokszor mezőgazdasági eszközökkel variálják őket. Ezek jelenthetik akár, hogy a készítő jó termést kíván a locsolójának.

– Én ezekkel, a már meglévő, hagyományos motívumokkal dolgozom, nem találok ki újakat – magyarázza Zsuzsa, aki próbálja megőrizni és természetesen tovább is adni a tudást, legutóbb például a múlt hét végén, a megyeszékhelyen rendezett Tojásfestő maratonon, a Kézművesek Házában.

Miután megírtuk a tojásokat, már csak annyi a dolgunk, hogy hagyma lében megfőzzük őket, amitől szép, mély barnák lesznek – kivéve persze a viasszal megírt részeket, hiszen oda nem tapad a festék. A lében hagyjuk a tojásokat kihűlni.

Zsuzsa elárulja azt is: ez a technika – ha igazán különleges, szép tojásokat akarunk – bizony igényel egy kis gyakorlást, viszont teljes mértékben környezetbarát, hiszen semmilyen mesterséges anyagot nem kell használnunk hozzá és emellett, amikor elkészült, minden szívbaj nélkül el is fogyaszthatjuk a megfestett tojásokat.

Persze, csak ha nem sajnáljuk darabokra törni a nagy munkával készített, gyönyörű mintákat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!