Hírek

2014.02.03. 20:15

Közel 11 ezer nő vett részt emlőszűrésen tavaly

Egy egész városnyi ember: 10 ezer 799 egészségtudatos nő vett részt tavaly szervezett emlőszűrésen a megyében.

Az emlőrák korai felismerésért végzett szűrés tavalyi eredményeit értékelték hétfőn a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban - tájékoztatott Pásztor László főorvos, a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve egészségvédelmi osztályának vezetője. Az értekezleten az érintett szakemberek mellett részt vett a szűrést a messzebb fekvő településekre helybe szállító Life Egészségcentrum képviselője, valamint a betegszervezetek képviseletében a Kézenfogva Onkológiai klub tagjai is. Különös aktualitást adott a tanácskozásnak a február 4-i Rákellenes Világnap.

-  Nem félni kell a ráktól!  - tartják a gyógyult betegek. Amit lehet, azt meg kell előzni. Ha valamelyik daganatos betegséget korai szűréssel fel lehet fedezni és eredményesen gyógyítani, részt kell venni a szűréseken. A mammográfia, azaz az emlőszűrés életmentő lehet!

- Fejér megyében az országos átlagnál magasabb a részvételi arány, az utóbbi években emelkedett is -  emelte ki a főorvos.

A cél, hogy a skandináv országokhoz hasonlóan mi is elérjük a 70-80 százalékos átszűrtséget. Tavaly már három településen sikerült túllépni a hatvan százalékot (Gárdony, Sárszentágota, Káloz). Az eredmények a kórház, a mobil szűrőállomásokon dolgozó szakemberek, a védőnők és a háziorvosok, a média együttműködő támogatásának köszönhetők., Sajnos, van két olyan település, ahol a meghívottak harmada sem jött el

A szervezett szűrés keretében a 45 és 65 év közötti hölgyeknek küldenek meghívót emlőszűrésre. Hogy miért? A betegség természetéből következően fiatalabb korban még olyan ritka a daganat, hogy nagyon sok nőt kellene feleslegesen megvizsgálni. Viszont a fiatalok is rendszeresen elvégezhetik az önvizsgálatot, melynek technikáját megtanítják a szakemberek.

Fejérben évente 350-400 nő szembesül az emlőrák diagnózisával. De nem mindegy, hogy előrehaladott betegségről, vagy kezdeti stádiumról van szó. Az időben felfedezett emlőrák gyógyítható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!