Hírek

2014.02.06. 15:20

A fociper véget ért - Viniczai Tibort felmentették

Székesfehérvár - Nemrég zárult le Viniczai Tibor jogerős felmentésével az a persorozat, amelyet lapunk évekig kísért figyelemmel. Viniczai Tibort kérdeztük az ügyről.

Tihanyi Tamás

Viniczai Tibor a múlt néhány szép emléke előtt, amely elsősorban a labdarúgáshoz kötődik (Fotó: Lovász Lilla)

- Sok éve már, amikor elkezdődött a fociperként ismertté vált persorozat, amelynek egyik vádlottja volt. Mi történt azóta?

- Egészen pontosan 2008 márciusában kezdődött a per, de a nyomozás már 2004-től folyt ebben az ügyben. Nagyon rossz érzésekkel emlékezem vissza erre az időszakra. Különösen azért, mert méltatlannak éreztem a támadásokat, és akkor még a politika szereplőjeként az ebből fakadó személyes lejáratást. Pedig amikor 2001-ben a Videoton ügyvezetését elvállaltam, a lelkesedés mellett a futball jobbá tételének szándéka vezetett.

- Abban az időben a Magyar Demokrata Fórum alelnöke volt...

- Igen, ez jelentette a politikai munkát.

- Mi lett a hosszú persorozat vége?

- Tíz vádlott közül 2011-ben kilencet elsőfokon elítéltek, egy vádlott időközben elhalálozott. Eltérő mértékben, de mindenki pénzbüntetést kapott. Sok éve már, amikor a vádlottak, illetve az elítéltek az ítéletet elfogadták és kifizették a pénzbírságot, amely egy esetet leszámítva nem volt magas összeg. Én három nap gondolkodási időt kértem és ezalatt benyújtottam a fellebbezést, mert nem követtem el bűncselekményt. Méltatlannak éreztem még azt a 200 ezer forintos pénzbüntetést is, amit rám kivetettek. Nem is az összeg mértéke zavart, hanem maga az ítélet.

- Nehéz ezt a sok évet összefoglalni, de kérem, tegye meg. Mi történt abban az időben a Videotonnál?

- Az volt az ügyészi gyanúsítás lényege, hogy olyan szerződéseket kötöttek a klub vezetői a labdarúgókkal, amelyek színleltek voltak. Az ügyészség szerint munkaszerződést kellett volna kötnünk a külföldi játékosokkal és nem pedig vállalkozói szerződést. A munkaszerződés adóvonzata magasabb, mint a vállalkozói szerződésé. A két eltérő adózású szerződésből származó különbözet be nem fizetése jelentette a tényleges vádat. Abban az időben két ellentétes törvény volt érvényben, az egyik a sporttörvény, a másik az adótörvényből fakadó jogszabályok. A sporttörvény a szerződéskötési szabadságot a legmesszebb menőkig lehetővé tette, ezzel szemben az adójogszabályok nem, de e kettő egymás mellett futott, s ettől kezdve csak értelmezés kérdése lett minden. Ez így volt egészen 2004-ig, ezt követően harmonizálták a jogszabályokat. Ma a játékosokat, a magyarországi sportolókat ugyanazon elvek alapján fizetik, mint ahogyan mi fizettünk annak idején Fehérváron. Tehát ami ma jogszerű, az tegnap még akár jogszerűtlen is lehetett. Azaz amit én tegnap kifizettem a sporttörvény szellemében, arra mondták, hogy jogszerűtlen és adócsalás, de ez ma már teljesen törvényes.

- Mi lehetett az oka annak, hogy a Videotonnál tízen vád alá kerültek?

- A színlelt szerződések mellett más kérdések is szerepeltek, én ezekben nem voltam érintett, így másokról nem akarok beszélni. Egyébként 2006-ban megjelent egy APEH-rendelet, amely kimondta, hogy a 2004 előtt kötött sportszerződések abból a szempontból, hogy színleltek-e, vagy sem, nem vizsgálhatóak. Ez mindenki figyelmét elkerülte a per során, hiszen csak a második tárgyalási szakaszban, az első fokú ítélet után derült ki, korábban született egy ilyen jogszabály. Ezt aztán a bíróság a további eljárás során figyelembe is vette. Ez is szerepelt a felmentés okai között, továbbá az ügyészségnek azt is bizonyítania kellett volna, hogy bűncselekményt követtem el. Amikor a bíróság visszaküldte az ügyet első fokra, kimondta, az ügyészségnek csatolnia kell a vád tárgyát képező bizonyítékokat. Ez nem történt meg.

- Mit szól ahhoz, ami a labdarúgásban történik?

- A labdarúgás belső köreiben mozogtam egykor, hiszen tagja voltam a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga elnökségének. Nagyon sok mindent láttam. Ha van még, aki emlékszik rá, a Videoton 2001 tavaszán éppen csak, hogy megmenekült a kieséstől. A következő bajnokságban, miután nyáron átvettem a klubot, a harmadik helyen zártuk az őszi idényt. Pár hónapos munka után feltettem a kérdést magamban, mi folyhat a magyar kluboknál, ha ilyen rövid idő alatt ilyen eredményt lehet felmutatni? Nagyon sok problémával szembesültem az idő előrehaladtával, amelyek jelentős része ma is jelen van napjaink labdarúgásában. Ugyan a tulajdonviszonyok tekintetében történt előrelépés az elmúlt évtizedben, azonban a szakmai munka színvonala nem sokat emelkedett. Véleményem szerint az egyik legfőbb gond az, hogy nagyon kevés nálunk a játékos. Egykoron minden játszótéren, futballpályán egész éven át pattogott a labda, de ma csak elvétve látni ilyet. A statisztikák szerint ötvenezer futballistára jut egy nemzetközi klasszis. Ma nálunk nagyon kicsi a merítés, ráadásul a kiválasztással és a képzéssel is komoly gondok vannak. A másik legnagyobb probléma a megfelelő képzettségű utánpótlás-edzők hiánya. Ezeken túl a pályák, stadionok színvonala mindeddig messze elmaradt a nyugat-európai szinttől.

- Alpolgármester volt Fehérváron, több terve nem valósult meg. Bántja ez?

- Szomorú vagyok emiatt, de nem adtam fel ezeket a terveket, legfőképpen közülük a Nemzeti Emlékhely fejlesztését. Továbbra is azt gondolom, ahhoz, hogy Fehérvár ne maradjon szürke város, egy igazi turisztikai vonzerőt kell megvalósítani. Több kell, mint néhány követ megmutatni egy rommezőn. Fehérvár történelme ennél többet érdemel. Hiszek abban, hogy az unió újabb hétéves költségvetéséből jut pénz az igazi fejlesztésre. Remélem, nem lesznek olyan ügyetlenek az elkövetkezendő időszak döntéshozói, hogy elszalasszanak egy újabb lehetőséget. A koronázó bazilika építési tervei közel egy éve rendelkezésre állnak. A terv nagyszerű kiindulási alap a fejlesztéshez.

- Mit és hol dolgozik ma?

- A futball 2001-ben meghozta a brazil kapcsolatokat. Amióta kivonultam a helyi közéletből, a gazdasági, üzleti életre összpontosítok. Brazília 20 év alatt hatalmas gazdasági fejlődésen ment keresztül. Ez olyan helyzetbe hozta a kormányt, hogy szociális területen hatalmas befektetésekbe kezdett, 75 milliárd dollárt költenek csak lakásépítésre az elkövetkező években. E területen fogtam vállalkozásba, de folyamatosan építem üzleti kapcsolataimat Európa-szerte és Ázsiában is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!