Hírek

2014.02.10. 17:40

A fehérváriak huszonöt százaléka fertőzött HPV-vel

Székesfehérvár - Nyíltnapot tartott a Kézenfogva Klub a Rákellenes Világnap alkalmából hétfőn. A rendezvényen a méhnyakrákról és az emlővizsgálatról is szó esett.

Sebestyén Lilla

 

Habi Józsefné, a Kézenfogva Klub vezetője mutatja Gulácsi Ferencnének, hogyan kell kitapintani a daganatokat. A hölgy azt is elárulja a vizsgálatot a menstruáció után négy-öt nappal végezzük (Fotó: Tósoki Attila)

A Kézenfogva Klub nyíltnapján megtudtuk miért duruzsolják az orvosok minduntalan a fülünkbe, hogy bizony fontos a megelőzés, és ami talán még ennél is fontosabb mit tehetünk mi egészségünk megóvása érdekében.

A rendezvényen Habi Józsefné klubvezető mutatta meg a mellvizsgálat helyes módszerét különböző méretű emlőprotézisek segítségével.

A gyakorlat során kiderült: meglepően nehéz kitapintani a daganatos elváltozásokat, de a szakembernek hála a technika elsajátításával már mi is könnyedén megejthetjük a havi vizsgálatot. A tanácsadáson a látogatók vérnyomását is megnézték, étkezés témában pedig Nagy Ágota dietetikus nyújtott segítséget. Őt kérdeztük, mit nem fogyaszthatunk ha a magas rizikófaktorúak népes táborát gyarapítjuk.

- Mindenképp kerüljük a füstölt árukat, vöröshúsokat. Illetve, ha már betegek vagyunk fontos hogy ne együnk cukrot. Ellenben nagyon sok antioxidánsokkal teli táplálékot kell magunkhoz venni, például: brokkolit, szedret, ihatunk zöldteát és kis mértékben kávét is - mondta el a hölgy.

A tanácsadást Cseh József onkológus főorvos előadása zárta, aki a méhnyakrák kialakulásának megelőzéséről és HPV elleni védőoltás jelentőségéről beszélt.

A doktorúr elmondta: a méhnyakrák, alapvetően genetikai betegség, ennek ellenére nemi úton is megkaphatjuk, így a szűrés mindenképp ajánlott. Majd az onkológus egy megdöbbentő adatot is elárult: a fehérvári nőknek közel 25% hordozza magában a human papilloma vírust, de ez még koránt sem jelenti azt, hogy ez a százalék beteg is lesz.

Miután a résztvevők meghallgatták a betegség lefolyásának menetét, felvetődtek bizonyos kérdések. Például, hogy milyen védőoltást és mikor adjuk be a gyermekünknek.

A szakember elmondta: mindkét fajta igen hatásos, ennek ellenére ő azt az oltást ajánlaná, amely a HPV 16-os illetve 18-as fajtájától véd, ugyanis az hosszabban termel ellenanyagot és a tévhittel ellentétben nem csak a vírus ezen két csoportját képes elpusztítani. Cseh József azt is leszögezte, az oltást a legcélszerűbb akkor beadni, amikor még a gyermek nem él nemi életet, de természetesen mindenkinek ajánlott, aki még nem fertőzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!