Hírek

2014.01.12. 12:00

Óriási darázsfészek!

Sárpentele - Két emberfejnyi darázsfészektől próbál megszabadulni olvasónk, aki szerint közérdek lenne a fészek eltávolítása.

Házi Péter

- Az ősszel, amikor egy lódarázs majdnem megcsípett, tűnt fel, hogy egyre több van belőlük. Akkor nem mertünk felmászni a padlásra, a hidegben viszont igen és egy óriási, vagy két emberfej nagyságú darázsfészket találtunk - eleveníti fel a sárpentelei Simonné Molnár Erzsébet, aki segítségért fordult lapunkhoz. Decemberben levélben is megkereste a sárszentmihályi önkormányzatot, hogy segítsenek a fészek eltávolításában, de azóta nem kapott választ. Nem tudja, kihez forduljon, szerinte közérdek lenne az igen erős csípésű lódarazsak gócának eltávolítása, ugyanis errefelé gyakran jönnek a közeli lovardából lovagolni, sok kisgyerekkel. Ha egy ló a darázstól megbokrosodna, ki tudja, milyen baleset történne mondja panaszosunk.

A fenti kép nem adja vissza a Simonné Molnár Erzsébet padlásán lévő darázsfészek valódi méretét. Lent Lejer János méhész mutat egy leszedett fészket. Mint mondja, gyakran hívják őket darázs miatt is, szívesen segítenek

- Személyesen jártam kint Simonné Molnár Erzsébetnél a napokban, a padlásra is felmentem, hogy megnézzem a fészket. Egy ilyen darázsfészek eltávolítása nem közigazgatási hatósági ügy, mindenkinek saját dolga egy ilyen probléma megoldása. Ugyanakkor igyekszünk segíteni, a 13-ával kezdődő héten az önkormányzat egyik fizikai dolgozója kimegy és megvizsgálja, miként lehetne eltávolítani a fészket. Ha ez nem megoldható, akkor viszont egy erre szakosodott méh- és darázsszakértőt kell hívni. A fészek leszedésének költsége ez esetben viszont az ingatlan tulajdonosát terheli, mondta érdeklődésünkre Nagy Ildikó, Sárszentmihály és Sárpentele jegyzője. Hozzátette, a panaszostól kapott levél alapján azonnal tájékozódtak, a méhek, darazsak eltávolítására szakosodott vállalkozók mennyiért végeznék el a munkát. Volt árajánlat, ami 25 ezer forint plusz áfáról szólt, volt, aki 15 ezerért távolítaná el a fészket.

- Télen a darazsak elpusztulnak, gyakorlatilag csak a megtermékenyített nőstények tudnak végig életben maradni, ha találnak olyan helyet, ahol nincs fagy. Ha tartósan mínusz fokok alá süllyed a hőmérséklet, akkor bárki leszedheti, szétverheti a fészket. A teljes biztonság érdekében azért előtte érdemes bármilyen, házi használatra vásárolható darázsírtó szerrel befújni, ugyanis habár repülni már nem tudnak ezek a darazsak, szúrni azért igen! - mondta Lejer János méhraj-befogó méhész. Az ő elérhetősége kollégáival együtt megtalálható a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!